camioane

Povestea unui camion supraîncărcat și explozia

Cât timp am lucrat în service nu am prea văzut piese de camioane pe comandă. În schimb, veneau dube la reparat cu duiumul. Mult timp nu am înţeles de ce nu poate să aducă şi piese de camioane pe comandă. Nu erau şi acelea tot maşini? Aceeaşi întrebare am avut-o şi legat de motociclete sau ATV-uri. Dar soţul a fost cel care mi-a explicat.

Pentru că în general sunt piese de o dimensiune şi greutate vădit mai mare, nu toate firmele de distribuţie piese auto se băgă la a le comercializa. Uneori, un Caddy sau orice altă maşină de mici dimensiuni nu poate încărca nici măcar anvelope de camioane. Din acest motiv au apărut firme sau magazine care au ales această nişă a pieselor de camioane. Sunt mai puţine ce este drept, dar cu siguranţă au găsit repede clienţi ce le-au devenit fideli.

Dacă tot avea chef de vorbă soţul, l-am luat la întrebări legat de perioada când a fost şofer de cursă lungă prin ţară. Atunci a fost şofer atât pe camioane cât şi pe tiruri. La întrebarea dacă a avut probleme cu maşinile pe drum, a r[spuns imediat că nu, ce probleme să aibă el. Apoi a început să enumere câteva “chestiu’e” minore. Din acele “câteva” mi-a atras atenţia “faza cu perna de aer”.

Povestea este cam aşa:

model de perna de aer pentru camioanePleacă omul meu (atunci nu era al meu, încă era la părinţi 😀 ) din Bucureşti cu notificare că are de ridicat 11 paleți de bere de la Buzău cu destinaţia Constanţa. Conform caracteristicilor camionului încărcătura plus greutatea iniţială a maşinii depăşeau cu 3 tone capacitatea maximă admisă pe acel tip de camion. Înţelegerea tacită între transportator şi fabricant au dus la punerea în pericol a vieţii şoferului!!!

 

 

 

Nerespectarea recomandării de încărcătură maximă a dus la explozia unei pompe de aer. Acest lucru a condus la depresurizarea maşinii şi la blocarea automată a roţilor care funcţionează tot pe compresie de aer. Adică frâna la camioane este pe presiune de aer. Un fel de amortizoare pe compresor care probabil au aceleaşi legături de aer şi cu perna de aer ce a explodat. Acest lucru s-a întâmplat pe la jumătatea distanţei dintre Buzău şi Constanţa. Maşina a rămas pe loc şi livrarea nu a mai avut loc în aceeaşi zi.

După această povestire l-am luat la altă serie de întrebări pe soţ:

Ce este o pernă de aer? Câte perne de aer are un camion? Câtă durată de viaţă are o pernă de aer? Etc.

Omul meu s-a simţit plin de el şi ca un păun umflat în pene începe să îmi turuie atât de repede că nu am înţeles mare lucru. La final am spus un mare “Aha” şi l-am lăsat să se ducă să îşi mănânce puiul la rotisor pe care şi l-a cumpărat. Eu am dat iama în prietenul Google pentru lămuriri suplimentare. Şi am găsit aşa:

Perna de aer este parte componentă a sistemului de suspensie pe aer folosită la autocamioane, semiremorci şi autobuze. În general este fabricată din fibră de cauciuc şi ţesătură, dar se poate realiza şi exclusiv din metal sau plastic. Există variante fără piston sau varianta burduf. Un model aparte este perna de aer suspensie pentru cabină.

Perna de aer devine progresiv elastică şi absoarbe foarte bine sarcinile axiale şi radiale prin reglarea presiunii şi absoarbe vibraţiile şi zgomotul. Acestea (pernele) sunt legate la un sensor şi pot fi setate pe un fel de “pilot automat”. Acestea se vor acţiona în funcţie de greutatea încărcată. Dar, există şi varianta de a le acţiona două câte două. Pernele de aer sunt montate la roţi, dar ele nu oferă suport de sarcină.

În funcţie de tipul de camion, acesta poate fi dotat cu 4 sau 6 perne de aer iar durata de viaţă a acestora poate să varieze între o zi şi 5 ani. Periodic ele trebuiesc schimbate pentru că se uzează. Soţul a folosit termenul de coacere.

Bun, deci am înţeles importanţa acestei piese de camion. Acum unde credeţi voi că este cel mai bine să o căutaţi? Logic că la un magazin sau un site cu vechime şi experiență. Unul de 17 ani este suficient de bun?

date de contact camioane express

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.