Salutare,
SuperBlog (concursul) este uneori foarte util. Spun asta pentru că am primit un voucher în valoare de 60 de lei pentru a face o comandă pe site-ul Băcănia Tei şi ulterior a face o recenzie a produselor.
Poate vi se pare mic voucherul. Şi mie, drept pentru care am depăşit suma cu 23 de lei 😛 Asta să fie problema. Dar haideţi să vă spun cât de util şi practic a fost acest voucher.
În primul rând când am primit produsele mai că nu am ştiu cum să mai salvez câte ceva din mâinile devoratorilor. Am avut câteva strâmbături când au văzut ceapă și mărarul, dar prazul ne-a ridicat moralul. Sabia lui Var Dar scria pe ea.
Bun. După ce am recuperat săbiile, scuze, prazul, din mâinile copiilor, aceştia au început să scoată produsele din sacoşele de hârtie ca pe cadourile de Crăciun.
Din mâinile celor 3 curioşi (gemenii la care se adaugă și soțul) am luat spre pregătire aşa:
Baton peşte
Icre fără ceapă
Ceapă roşie
Brânză de oaie
Iaurt de băut
Cu acestea am pregătit o gustare după somnul de prânz al copiilor, dar a fost savurată de întreaga familie împreuna cu o pâine de casă. De ce pâine de casă? Pentru că valorile stau în lucruri mărunte, în lucrul de mână, în preparatele proaspete și săţioase.
Cam aceeași motivaţie au și cei de la Băcănia Tei. Ei doresc să se întoarcă la rădăcini, să arate celor mici gustul copilăriei noastre și să sprijine cu această ocazie producătorii locali.
Cum cea mai nouă regulă/recomandare este aceea de a închide pieţele închise, această colaborare a celor de la Băcănia Tei cred că este fix ceea ce au nevoie producătorii locali.
Analizând prețurile de pe site am văzut că jumătate dintre produse au un preț simţitor mai mare faţă de ceea ce cunosc de pe la magazinele frecventate sau centrele comerciale. Răspunsul în primesc de la Băcănia Tei:
,,Mergem noi direct la producătorii locali și selectăm cele mai proaspete legume și fructe și de sezon. Considerăm că a plăti puțin mai mult pentru alimente hrănitoare și de înaltă calitate merită cu prisosință.,,
Primul impuls a fost să cumpăr alimente extravagante
Cam ca fiecare român care câștiga sau primește un voucher de cumpărături m-am gândit să caut fix ceea ce nu cunosc sau care îmi place dar este scump pentru consumul constant. Lista era infimă, cu fix 3 produse. Din care aș fi făcut UN preparat. Şi poate acela numai pe placul meu. Dar cum în casă nu locuiesc singură, m-am reorganizat către ceva normal pentru noi: fructe, legume de la ţară , peşte și icre , brânză și lapte bătut.
În miezul nopții făceam lista de preparate
Da, da, discutam cu domul soț ce preparate aș putea face cu fiecare produs pus pe lista de cumpărături. Și zău că nu suna rău:
–>Mini clătite cu icre și bucăţele de baton de peşte feliate ca mici rulouri
–>Mini clătite umplute cu brânza dulce, mere rase și stafide
–>Chiflute de casă feliate și cu icre ( făcute 😀 )
–>Mic dejun cu iaurt de băut în care a stat la înmuiat chia și îndulcit cu gem de mere și smochine, cu gemul făcut de mine
–>Supă cu găluşte ( făcuta 🙂 )
–>Batoane cu brânză, ceapă și mărar ( și acestea le-am făcut 😀 )
–>Friptură de porc asezonată cu cimbru proaspăt
Sper să nu mă trezesc cu voi pe la ușa 😀 , nu sunt restaurant.
Ce am preparat în realitate
Adică ce am apucat să fac pe fugă pentru fiecare ocazie. În primul rând am început vineri seară (trecut de orele 21) cu un aluat pe care l-am împărţit așa: jumătate pentru chifle și batoane, jumătate pentru foaia de plăcinta cu mere.
Preparatele mele au fost gata pe la ora 1 și ceva noaptea, dar aveam aburinde așa:
*4 chile în hârtie de brioşe (musai pentru copii)
*4 batoane umplute cu brânza de oaie, mărar și ceapă verde, unse cu ou pe deasupra
*Plăcinta de mere asezonată cu scorţişoară.
Aceste preparate au fost făcute pentru ultima ieșire la distanță de casă împreuna cu copiii. Asta și pe fondul noilor restricţii.
Plecarea noastră fost la Cheile Dobrogei, cu gândul că poate vizităm și o mânăstire prin preajmă. Plecarea a fost cu puțină întârziere de acasă iar micul dejun l-am luat într-o parcare de pe A2. A fost interesant. Vedeți filmarea puțin mai jos.
După ceva căţărări și căutat de peșteri în care să între copiii, ne-am întors obosiți la mașină ca să luăm picnicul, așa cum doreau copiii.
Ne-am așezat pe pătură și un câine destul de civilizat s-a așezat la vreo 2 m distanța cu boticul spre noi. Și a stat, a stat… până soțul i-a dat ultimul lui dumicat. Pe masa de picnic (de laptop, dar nu se pune 😛 ) am avut așa: plăcinta cu mere, două chifluțe ce au fost mâncate cu icre și aproape două batoane cu brânză, mărar și ceapă verde. Adică fix ce a rămas din micul dejunde pe A2. Și cățelul a primit 3 dumicaţi și mai că mi-a spus mulțumesc.
Revenim la cotidian
Luni, acea zi parcă de pedeapsă după ce ai îndrăznit să mergi într-o excursie te lasă fără opțiuni. Dar și de această dată m-am descurcat onorabil cu produse de la Băcănia Tei.
Am folosit 2 mere, o cutie de brânză Făgăraş, la care am adăugat o mână de cereale fulgi de porumb cu fulgisori de ciocolată și un iaurt grecesc. Am făcut două filmări. De, undeva mai greșesc eu, în altă parte se bagă copiii 😀
Prânzul poate fi masă regească
Da, poate, dacă ai burtă mare și întră ceea ce am gătit de dimineață. Am făcut supă de pui cu găluşte. Mi-a plăcut oul de la Băcănia Tei. Greoi și frumos integrat în compoziţia de găluşte. La final au fost foarte aromate găluştele mele.
Felul 2 a fost iar o invenție a mea. Sau o reinterpretarea a tocăniţei. Și asta pentru că am pus praz, ceapă verde, ceapă galbenă și hrişcă în aceeași cratiţă. Dar na, porcul tot porc este și nu l-a deranjat în ce cratiţă se fierbe.
Deși cred că era gata odată cu prânzul, covrigul împănat am spus copiilor că se va devora după somnul de prânz. Vai cât s-au rugat de mine să primească și ei câte o lingură de Făgăraş sau o bucățică de șuncă de porc. Dar eu hotărâtă, nu și Nu!
După ce am făcut covrigul l-am uns cu un ou pe deasupra și l-am dat la cuptor. Frumos a mai crescut nenică, mai să îmi spargă mie pieptul. Vă las poze mai jos.
Lista mea întreagă de cumpărături a fost aceasta:
1 ˣ Mere roşii
1 ˣ Ouă de Mihăileşti
1 ˣ Ceapă roşie
1 ˣ Sfeclă
1 ˣ Praz
1 ˣ Pătrunjel rădăcină
1 ˣ Morcovi
1 ˣ Mărar
1 ˣ Cimbru
1 ˣ Ceapă verde
1 ˣ Iaurt de băut – 2,8% grăsime
1 ˣ Făgăraş – brânză dulce cu smântână
1 ˣ Brânză de oi maturată de Mihăileşti
1 ˣ Batog de crap argintiu
1 ˣ Salată cu icre de hering cu/fără ceapă
1 ˣ Tonello din păstrăv şi ton
Cum am spus și mai sus am avut o diferență de plată, dar nu m-a deranjat. Pur și simplu am cumpărat fix ceea ce aș fi luat de la magazinul de cartier sau de la un supermarket. Însă, diferența ce o face de această dată este faptul că Băcănia Tei merge la producători locali.
Băcănia Tei are în cea mai mare parte produse „normale”, de larg consum. Recunosc că tare îmi făcea cu ochiul carnea, dar „riscam” să cumpăr separat legumele, fructele și preparatele cu peşte. Însă, în realitate am vrut pur și simplu o stare de normal. Un meniu obișnuit pentru familia mea.
Fix în acest moment nu doream un un dezechilibru alimentar sau o extravaganţă culinară ce ulterior se trata cu ceaiuri și ceva regim. Cred cu tărie că trebuie să ne menţinem constant stilul de viața și alimentar atât timp cât nu aveam un factor extrem ce ne poate perturba normalul nostru. Acesta este motivul pentru care am luat fructe, legume, ouă, peşte și icre de la Băcănia Tei.
Voi ce ați face dacă ați primii un voucher de cumpărături la un magazin alimentar?
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2020 🙂