Salutare, nu cred că sunt singura care nu știe rețeta dar totuși consumă. Rețeta presupune timp, îndemânare, spațiu de manevră și… atenție.
Îmi amintesc acum cu drag momentele când bunica scotea de la cuptor opturi pe care le numea mucenici muntenești. Mult timp nu am înțeles ce sunt mucenicii dar i-am asociat cu ceva de mâncat.
A încercat draga de bunică să îmi spună ceva bisericale, dar nu aveam urechi de auzit, ci numai ochi pentru tava din cuptor.
Triste erau dățile când mucenicii se ardeau. Și bunica se supăra tare. Dar fericite erau clipele când tava avea mucenici numai buni de mâncat. Bine, pentru mine, care rodeam ca un șoricel vesel la opturi fierbinţi, abia scoase din cuptor. Ba mai primeam și cu resemnare câteva cozi de mătură pe spinare, pentru că mâncam mucenicii înainte de vremea lor. 😀
Mai departe, rețeta cu mucenici fierți nu o știu. Vag îmi amintesc că bunica punea opturile la fiert apoi după ceva timp ne chema la masă. Punea un polonic plin cu acea zeamă și opturi, apoi presăra nucă pisată și scorțișoară după gust. Rezultatul era MI-NU-NAT! Dar tot nu am priceput ce și cum a făcut.
Atunci, ca și acum, știam că nu era suficient numai să pui la fiert ceva și la final să pui nucă și scorțișoară ca să rezulte ceva bun de tot.
Astăzi tehnologia se împletește cu tradiția. Sunt conștientă că nu le pot face pe toate și încerc să mă împac cu ideea. Mă ajută Băneasa și internetul, unde găsesc rețete de mucenici muntenești la Savori Urbane, Divă în bucătărie sau Jamila.

Ce-i drept, cu atâtea variante de rețete pot să îmi creez propria rețetă compilată cu mucenici, luând ce-i mai interesant și gustos din toate rețetele vizionate, citite sau degustate.
Salut echipa Băneasa, pasionați făuritori de paste și păstrători de tradiție românească de peste 3 decenii. Calitatea produselor sale se observă în cei 15 ani de lideri pe piața românească a pastelor făinoase. Anul acesta de la voi vor fi pastele tradiționale de măcinici.

Rețeta mea va fi cam așa:
Mucenici Băneasa+Rețetă Băneasa(Jamila)+nuci din grădina unchiului Gigi+ scorțișoară de la Top Ingrediente+Coajă de lămâie și zahăr de la supermarket+ apă de la Apa Nova 😀
Îmi amintesc cu drag momentele când nu mai aveam răbdare să zobesc sau să macin nuca și puneam cu pumnul nucă multă, cu nemiluita.

Dar și momentele când nuca măcinată se ivea din castronul de lut ca un fund de mare ce seca puțin câte puțin cu fiecare lingură de zeamă și măcinici luată.

Repet, nu știu rețeta, dar mă delectez bine cu Gustul Băneasa. Recunosc că mucenicii muntenești sunt o gustare rapidă când ai copii mici și vor numai dulce.
Musai de încercat și rețeta tradițională, de copt opturile copilăriei mele, dar nu în zi de școală, CLAR NU ÎN ZI DE ȘCOALĂ 😀
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2023