Romanul Malnata

MALNATA-recenzie carte

O nouă provocare literară îmi aduce în față romanul Malnata. Pot spune că este o adevărată provocare, deoarece stilul meu literar este cu totul altul, îndreptat către lumea arabă și africană, cu tradiții musulmane și hinduse de pe întreg pământul.

Descrierea romanului Malnata

Romanul Malnata debutează cu o tehnică împrumutată din cinematografie. Are o introducere șocantă, cu impact de trailer, menită să te facă să îți pui întrebări și să te gândești cum s-a ajuns la ceea ce citești. În acest fel, îți stârnește curiozitatea de a descoperi detaliile una câte una.

Stilul vizual și senzorial al cărții

malnata

Acesta este un roman vizual, senzorial. Dorința de a avea genunchii juliți precum „acea fată” sau picioarele pline de noroi reprezintă un exemplu vizual concret.

Povestea romanului și atmosfera

Cartea are la bază o poveste ce urmărește viața unei persoane din copilărie, o copilărie nedatată, până la maturitate, în plină perioadă fascistă. Pentru a crește gradul de mister, acest personaj nici măcar nu are nume pentru o bună bucată de timp, fiind numit doar MALNATA.

Personaje principale

Cartea are două personaje principale, ambele feminine. Avem pe Francesca, educată, pretențioasă și coruptibilă. Dar și pe Magdalena, descrisă astfel:

„Cu părul foarte negru tuns strâmb, de parcă ar fi folosit un castron și un sărător, cu ochii negri și lucitori de pisică, așa cum erau, tot de pisică, și picioarele ei slabe și agile, mi se părea ființa cea mai frumoasă pe care o văzusem vreodată.”

Tematică și acțiune

Magdalena este supranumită cu ușurință MALNATA. În lumea Malnatei se făceau întreceri de zgârieturi de pisici și trebuia să-ți lingi durerea împreună cu sângele (pag. 65-66). În plus, într-o lume orbită de teamă și supunere, Maddalena „știa să își poarte neascultarea pe ascuns” (pagina 150).

Francesca era o fată educată pe care mama sa încerca să o „dreseze”. Dacă nu se îmbrăca la timp pentru a merge la biserică la slujba „bărbaților” și, Doamne-ferește, întârziau, era motiv de supărare întreaga zi și ziua era distrusă.

Prietenia dintre Francesca și Magdalena

Primul schimb de priviri între fete a avut loc într-o zi de duminică, iar primul schimb de cuvinte a avut loc la distanță de 4 zile. A fost suficient pentru a lega o prietenie ciudată, strânsă și vitală.

Evoluția personajelor principale

Francesca crește și se dezvoltă datorită sfaturilor primite de la Magdalena. Împreună, ele luptă pentru a-și găsi vocea și a-și asuma propria putere. Pe măsură ce fascismul și războiul se apropie, cele două fete sunt nevoite să se maturizeze și să-și ia destinul în propriile mâini.

Recepția romanului

Cartea a fost atât de bine primită de către critici, încât au început tratativele pentru realizarea unei mini-serii televizate. Autoarea a declarat recent într-un interviu acordat revistei Litera că încă nu s-a găsit un regizor, dar proiectul merge înainte pe cât posibil. De asemenea, în interviul dat pentru Litera, scriitoarea Beatrice Salvioni a menționat că nu se aștepta ca romanul să fie publicat prima dată în străinătate, apoi în țara de origine, însă acest lucru este rezultatul muncii agentului literar și a editurii locale.

Concluzie

Dacă ți-am trezit interesul, te invit să cumperi cartea MALNATA de pe site-ul editurii Litera. Cartea face parte din colecția Folio, are 304 pagini și a fost publicată în luna aprilie a acestui an.

VEZI AICI CE RECENZII AM MAI FACUT 🙂

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!