designer libanez

La pas printre creațiile lui Elie Saab

Efectiv poți să te plimbi printre creațiile libanezului Elie Saab. O adiere vizuală sau senzorială este nota aparte a lui Elie Saab.

Pentru cine nu știe, Elie Saab a fost primul arab din industria modei admis în partea administrativă a Chambre Syndicale de la Haute Couture.

Plecat ca adult din Beirut, Liban, creatoulr de modă ajunge să deschidă magazine în Milano și Paris. Elie și-a arătat latura creativă începând cu vârsta de 8 ani, când folosea ziare în loc de materiale și sora pe post de manechin.

Haute Couture Means „No Limit”: Elie Saab, 2014

Cusătura lui distinctă îl face apreciat de către casele regale și persoane publice precum Regina Rania a Iordaniei, care îi poartă creația la propria încoronare, Halle Berry (2002), Beyonce (2007), Angelina Jolie, Taylor Swift, Prințesa Stéphanie, Mare Ducesă de Luxembourg (2012), Kate Middleton (2019).

Totuși, Elie Saab este un arab ce se mândreşte cu originea lui și cu produsele emblematice ale arabilor. Acesta a fost și motivul pentru care în numai 10 ani a trecut granița modei și și-a încercat norocul în lumea parfumurilor. În România avem la ora actuală 10 parfumuri apreciate marca Elie Saab la prețurile destul de atractive.

De la haine la accesorii a fost numai un pas, făcut în anul 1998, ca o extensie a liniei vestimentare create în acel an. De-a lungul timpului a creat și genți și pantofi. Un mare pas de hotar a fost anul 2016 când a vândut cu peste 2 milioane de dolari o rochie ce cântărea peste 52 de kilograme, jumătate din greutate fiind reprezentată de către pietrele prețioase și semiprețioase.

De la pietre prețioase la piatra de temelie se pare că nu a fost o distanță prea mare pentru Elie Saab. Acesta și-a pus semnătura pe ansamblul rezidențial Vie at The Fields din Dubai.

Ansamblul s-a vrut de la început un mixt între lux și serenitate. Un vis văzut zilnic cu ochii deschiși dintr-un cămin situat strategic într-un peisaj cu cer senin și ape liniștite. Un vis continuat cu o linie de mobilier tot de lux, unde predomină nuanțele de bronz și tratamente cu bronz pe materiale și textile. În ciuda pandemiei de Covid 19 la Milan a fost deschis primul magazin de mobilier marca Elie Saab.

Tot în pandemie designerul a găsit metoda potrivită de comunicare online cu publicul lui țintă, în acest fel a putut să își continue activitatea fără prea mari turbulențe. Designerul a declarat că totul are o nouă viziune după experiența cu COVID 19.

Noile creații ale designerului au fost un omagiu adus Beirutului și totodată Libanului. A adus tenta regală în materiale și patriotismul în noile produse.

Designerul nu trebuie să facă numai rochii, ci trebuie să creeze momente- Elie Saab

În primul rând un designer trebuie să aibă impact în viața personală a clientului. Curiozitatea stârnită de către designer se reflectă în achizițiile clienților. Asta s-a simțit când designerul vestimentar, designerul de accesorii, designerul de complex rezidențial a trecut la mobilier și la tapet decorativ de lux.

tapet de lux elie saab

Făcând o cercetare cât mai amănunțită asupra tuturor creațiilor marca Elie Saab am observat că produsul numit tapet are aproximativ 2 ani de viață și a fost realizat în colaborare cu producătorul italian Zambaiti Parati. Acest produs este inspirat din creațiile haute couture ale mărcii, fiind realizat de echipa creativă a Zambaiti Parati folosind materiale exclusive. În consecință este un tapet decorativ unic.

Valuri, unduiri, pliuri, marmură sau adaosuri de pietre prețioase și semiprețioase se găsesc în gama de tapet Elie Saab&Zambaiti Parati. Mai mult, eu aș spune și mândrie de arab, mândrie de libanez.

Sunt două modele de tapet ce eu le-am perceput 100% originale din Liban. Aici mă refer în primul rând la modelul cu numele complet Tapet Zambaiti colecţia Elie Saab panel cod Z6478 care mă duce cu gândul la drapelul Libanului și la modelul cu numele complet Tapet floral Zambaiti colecţia Elie Saab cod Z64831 ce pare desprins din ruinele istorice libaneze.

În realitate îmi doream să scriu despre tapet în acest articol dar, curiozitatea m-a determinat să caut toate informațiile de mai sus și îți spun că nu a fost lucru ușor. Elie Saab este un designer arab și multă informație din presă se găsește în limba arabă, limbă pe care eu o îndrăgesc, dar nu o cunosc. Cu greu am găsit reportaje de la postul ArabNews subtitrate în engleză.

Cum am tot încercat literatură arabă(tradusă în română), filme arabe(subtitrate), muzică arabă și muuulte dulciuri arabe(patiseria de pe Andronache 😛 ), am zis că este cazul să trec și la decorațiuni arabe. Asta până mă regrupez financiar și reușesc să îmi planific vacanța dorită în Maroc 😀

Revenind la tapet, îți spun că această gamă Elie Saab&Zambaiti Parati se găsește în exclusivitate în magazinele Axelen. Acestea au pe piața românească de decorațiuni o gamă largă de modele de tapet pentru interioare. Tapetul decorativ Elie Saab se distinge prin eleganță, rafinament și elemente practice. Dar le iau pe rând pe cele două modele de tapet. O să le redenumesc modelul copac și modelul istoric. 🙂

Recomandări de utilizare a tapetului

Încă din copilărie am văzut multe modele de tapet și toate denotau eleganță, rafinament sau un peisaj mare. Astăzi tapetul poate fi mai mult de atât. Cu ajutorul tapetului decorativ poți scăpa de problema mucegaiului, a bacteriilor și a umidității crescute. Ai spune că este fix ceea ce își dorește orice mamă în casa ei. În primul rând redecorează cu un minim de efort, acoperă operele de artă nereușite ale copiilor și protejează căminul de mucegai, bacterii și umiditate. Se potrivește de minune cu un parchet care nu atrage praful.

Modelul de tapet copac este potrivit pentru un living destul de încărcat. Recomandat de pus pe un perete gol, de preferat opus geamului. În acest fel oferă luminozitate și iluzia optică de spațiu mărit.

tapet copac elie saab

Acest tapet cu iz de drapel libanez este lavabil, este confecționat din vinil pe suport vlies, se poate curăța cu o perie moale, este rezistent la frecare şi zgârieturi.

Este un model ce nu se cere repetat, fiind de un mare impact prin simplitatea lui. Fiind lipit pe un perete gol se pot organiza diferite activități în preajma lui, precum cititul „la poalele” copacului, odihnitul „în umbra” copacului sau jocuri de umbre pe crengile copacului. Eu știu să creez umbre de porumbei. Și câini, dar nu cred că este locul lor pe crengile copacilor 😛

Modelul istoric eu îl văd folosit cu drămuire, ca și istoria. Nu îți umpli casa de artefacte istorice, dar 2-3 tot îți pui în puncte cheie, cu impact vizual puternic. Așa aș folosi și eu tapetul cu model „istoric”.

tapet floral elie saab

Fiind un model ce se poate repeta cu ușurința fără să deranjeze vizual modelul în sine, eu mi-aș pune tapetul sub formă de coloane, în acest fel dau impresia de spaţiu renovat ce a integrat istoria în prezent.

Acest model se pretează pe holuri lungi sau spații mari, dând impresia de iluzie optică, micșorând vizual spațiul, dar atrăgând atenția asupra lui. Ca și metodă de îngrijire și acest model se poate curăţa cu o perie moale, fiind realizat din vinil pe suport vlies.

Aceste două modele de tapet sunt alegerile mele dar tu îți poți alege ce model sau gamă dorești din portofoliul Axelen Impex.

Axelen Impex este o afacere românească pornită din inima Ardealului în urmă cu aproape 30 de ani, ce pune la dispoziție una dintre cele mai variate game de tapet decorativ de import de la companii internaționale precum Zambaiti Parati, Eijffinger, Jannelli&Volpi, Sirpi sau Rasch.

Pentru personalitatea mea și pentru visele mele se potrivește stilul libanezului Elie Saab, pentru tine limita este timpul și bugetul tău în proiectul renovării sau decorării spațiului de care dispui.

Acum spune-mi sincer, te-ai gândit vreodată că poți cu ajutorul tapetului decorativ să scapi de problema mucegaiului, a bacteriilor și a umidității crescute?

Articol scris și pentru proba 9 din cadrul competiției SuperBlog 2022.

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.