Interviu cu doamna “Meşterescu”

– Bună ziua dragilor, astăzi vă prezentăm rezultatele muncii unei femei remarcabile. Noi am botezat-o “Doamna Meşterescu”. Bună ziua doamnă, vă rog să vă prezentaţi pentru telespectatorii noştrii.
– Bună ziua, numele meu este Andra Gabor şi sunt în primul rând mămică de Matei şi de Luca.
– Frumos spus doamnă “în primul rând”.
– Da, mereu m-am gândit la ei şi la starea lor de bine. Pentru ei am muncit din greu, am învăţat, am greşit şi am reparat.
– Vă rog să ne povestiţi cum a început povestea “Atelierului cu resturi”.
– Povestea a început odată cu divorţul. Am reuşit cu greu să ies dintr-o relaţie toxică în care partenerul reuşea subliminal să mă facă să cred că nu sunt bună de nimic. Cu greu am aşteptat să treacă ultimul an de şcoală a lui Luca, pentru a pleca la Academie. Am avut o şedinţă în mini-familia noastră şi împreună cu copiii am decis să plecăm de casă, fiecare pe drumul care crede că i se potriveşte, dar cu condiţia să ţinem strâns legătura. M-am bucurat foarte tare când Luca a trecut testele pentru Academia Militară. Matei era deja student la Cluj şi prins într-o relaţie serioasă. Numai eu trebuia să îmi găsesc un mic cuibuşor şi apoi să încep să ţes povestea Atelierului.
– Practic, de unde aţi luat materialele necesare pentru început.
– Am întrebat în stânga şi în dreapta şi am dat în acest fel de Asociaţia mămicilor ce lucrează de acasă. Un ONG ce sprijină mămicile aflate în dificultate. Prin amabilitatea celor care au ateliere de croitorie sau ateliere de bijuterii am primit resturile lor de la proiecte. Veţi fi surprinşi ce consideră unii resturi.
– Unde aţi locuit până să ridicaţi această casă-atelier?
– La o pensiune. Îmi ofeream serviciile de cameristă part-time, iar în acest fel aveam asigurată cazarea şi o masă caldă seara când ajungeam în cameră.
– Cum aţi ajuns la concursul Start-Up Nations?
– Prin proiectul de licenţă a băiatului cel mare. Pur şi simplu am personalizat lucrarea lui care era numai tehnică, arătând cum se face documentarea şi dosarul pentru a aplica la acest proiect.
– Ideea de Asociaţie familială cine a avut-o?
– Băiatul cel mic. Dar până la urmă a fost o decizie de familie. Şi lor le place să meşterească brăţări din piele pentru prieteni. În vacanţe sau în vizită, avem chiar un ritual. Ne aşezăm la masa de lucru şi fiecare meştereşte ceva, timp în care vorbim de toate. De la şcoală la vise. Mult timp am folosit pentru documentare numai internetul de pe telefoane. Apoi am început timid cu mici ateliere făcute în deplasare la domiciliul sau locul de muncă al solicitantului. Ca materiale am folosit strict ceea ce consideră el că îi sunt resturi, iar noi veneam cu uneltele şi cu voia bună. Repede am primit încurajări şi am legat colaborări cu locuri de joacă pentru copii, am făcut cursuri de relaxare pentru adulţi şi cursuri gratuite pentru alte mame şi femei ce vor să se recalifice.

SURSĂ POZE- ARHIVA PERSONALĂ

– Iar Casa-Atelier, a cui a fost ideea?
– Aici a contribuit puţin decanul facultăţii unde îşi încheia Matei studiile. Dar cel mai mare noroc a fost terenul ce avea două ieşiri la străzi diferite. În acest fel, am reuşit cu un corp de casă să obţinem două locaţii cu destinaţii diferite.
– Dar nu vă incomodează acasă să auzit zarva din atelier?
– Nu, pentru că delimitez bine munca şi timpul pentru acasă. Când decid să fiu acasă, atelierul nu funcţionează. Iar în ultima vreme am observat că este mai uşor să gestionez lucrurile sau situaţiile extreme în momentul când le ai pe toate aproape. Cum timpul este important, am căutat mereu să îmi găsesc materialele necesare la acelaşi furnizor. Acelaşi lucru l-am vrut şi pentru Casa-Atelier. Când am comandat materiale pentru structură şi fundaţie, am vrut să primesc totul de la acelaşi furnizor. Această opţiune am găsit-o pe internet la Casa de Comenzi Vindem-Ieftin.ro.

materiale1 termoizolatii
– Este un un depozit mare bănuiesc.
– Nicidecum. Este un concept nou. Pur şi simplu trimiţi lista ta de cumpărături şi cei de la casa de comenzi tratează cu furnizorii sau producătorii cel mai bun preţ pentru tine. Primeşti consiliere de la alegerea materialelor şi până la livrare.
– Şi tu ai cerut să ţi se livreze toate materialele odată nu?
– Ai să râzi, dar de această dacă am ales livrare parţială, în funcţie de etapa de construcţie. De la structură şi până la acoperişuri, inclusiv izolaţii şi tâmplărie PVC, totul a fost după ceas. A contat foarte mult pentru mine recenziile video  de pe site-ul lor. Dar şi faptul că am făcut puţină cercetare şi am pus în balanţă timpul pierdut pe la diverşi furnizori sau magazine de specialitate, liste de preţuri şi contracte diferite de livrare a ajutat la determinarea preţului final al materialelor mele.

CASA DE COMENZI VINDEM-IEFTIN.RO
– Dar mi se pare tare interesant cum de ai reuşit tu, ,,Doamna Meşterescu,, să îţi alegi materialele potrivite deşi nu ai pregătire în domeniu.
– Ce-i drept aici este meritul consultantului lor. Am profitat de toată bunăvoinţa lor şi am pus toate întrebările posibile, uneori chiar cu riscul de a părea prostuţă. Consilierea lor este făcută într-un stil potrivit fiecărui client.
– Am o curiozitate. Ştiu sigur că ai avut multe materiale comandate pentru Casa-Atelier, dar nu s-a întâmplat să ai şi produse deteriorate la transport? Un pachet de gresie, un geam sau plăci de rigips sparte?
– Prea puţine pentru a fi luate în calcul. Dar politica firme m-a ajutat şi în aceste situaţii. Am scris pe foaia de livrare că refuz produsul şi motivul pentru care o fac iar împreună cu consilierul am decis ce să facem în acest sens.
– Această casă de comenzi funcţionează ca restul magazinelor? Adică te sună să te anunţe livrarea şi apoi aşteaptă să îţi dai tu marfa jos şi să ţi-o organizezi?
– Nicidecum. Costurile de manipulare, depozitare și transport sunt incluse în preţul produselor.
– Dar care este calitatea produselor, având în vedere faptul că ei promovează ideea de “ieftin”?
– Ca să fiu cât mai exactă, vă voi citii direct de pe site-ul lor “ “Ieftin” nu înseamnă însă produse slabe calitativ, ci, din contră, produse de calitate cu adaos mic, întrucât nu există cheltuieli asociate, cum se întâmplă în cazul magazinelor obișnuite.

CASA DE COMENZI VINDEM-IEFTIN.RO
– S-a văzut diferenţa la cheltuieli faţă de un magazin standard?
– Sincer nu pot să spun ca un profesionist, dar sigur am scutit timp, costul unui depozit intermediar, adaosul unui hipermarket şi costuri însemnate de transport.

CASA DE COMENZI vINDEM-IEFTIN.RO
– Cu amenajarea interioară cine v-a ajutat?
– Sincer, cred că orice femeie poate să amenajeze o locuinţă sau un spaţiu de muncă. Gresie, faianţă, uşi, parchet sau covoare, toate au fost ca o joacă. Dar, cel puţin pentru Casa-casă, am decis cu băieţii. Fiecare a vrut o cameră care să îi reflecte personalitatea. Dar şi în Casa-Atelier am făcut spaţii tematice.
– Se pare că aţi avut ceva de lucru “Doamna Meşterescu”.
– Aşa este. Am vrut să am grijă în primul rând de finanţarea primită. A fost mai mult un exerciţiu de control pentru mine. Să văd şi să îmi demonstrez că sunt un om capabil să realizeze şi să coordoneze ceva măreţ.
– Mai am o ultimă întrebare, dar sper să nu fiu înţeleasă greşit. Care este conotaţia numelui de familie?
Logo VindemIeftin– Sunt sigură că mulţi dintre voi îl cunoaşteţi. Sunt de etnie romă şi crescută în satul Eremitu din Judeţul Mureş. Acasă la mama am învăţat să cos, dar am făcut şi şcoala primară.
– “Doamna Meşterescu” nu am decât cuvinte de laudă la adresa dumneavoastră. Se vede câtă tărie de caracter aveţi. Vă urăm un drum lin în tot ceea ce vă doriţi.
– Mulţumesc de urări şi totodată vă rog să mă scuzaţi. A venit un transport de materiale de construcţie de la Casa de comenzi Vindem-ieftin.ro ce vreau să îl donez unei familii nevoiaşe.

ACEST TEXT ESTE FICTIV ŞI PARTICIPĂ LA PROBA NUMĂRUL 5 DE LA CONCURSUL SPRING SUPERBLOG 2018

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!