“Nu vrea să îi ia casa lui, se simte bine în chirie. Nu vrea să se simtă legat de ceva aşa mare.” Deşi discuţia se referea la băiatul doamnei ce vorbea, pe mine m-a dus cu gândul la alt fel de casă, la titlul de domeniu de proprietate, domeniu de blog.
Este un pas mare momentul când decizi să te desprinzi de mama şi să pleci în casa ta. Unii fac comparaţie cu căminele studenţeşti unde traiul la comun este şi protecţia de care ai nevoie. În caz că se întâmplă ceva cineva tot ştie şi te anunţă.
Conceptul de domeniu este foarte drăguţ, cumva te duce cu gândul la moşier, la avuţia ta. Înainte când spuneai moşier pe Bărăgan, moşier la Cotnari sau Mogoşoaia era ceva mare. Practic avea localităţi în proprietate dar de cele mai multe ori cumpărai domeniul cu nume. Abia după ani de posesie şi în funcţie de realizările tale ca om exista şansa ca un alt nume să fie auzit pe buzele oamenilor.
Diferenţa între moşie şi domeniu online este următoarea: tu îţi alegi întâi numele proprietăţii, apoi cauţi dacă este luat şi apoi îi cauţi şi extensia pe care vrei să o utilizezi în funcţie de aria de interes a proiectului tău online.
Poţi alege .ro pentru România, .com pentru internaţional, .org dacă este o organizaţie, .info dacă este un ghid sau un ziar/revistă online, dar şi alte şi alte variante de extensii.
În cazul în care nu ai suficiente informaţii, poţi să apelezi la ajutor. Site-uri precum Găzduire.ro îţi pot fi de folos.
De exemplu: “Rezervarea domeniilor .ro se realizează automat şi ai la dispoziţie 15 zile de la realizarea comenzii pentru a efectua plata taxei de înregistrare”.
Sau, legat de ceea ce spuneam mai devreme cu propietatea, “ Prin Găzduire.ro poţi înregistra domenii rapid şi în siguranţă, la cele mai mici preţuri. Înregistrarea domeniilor se realizează pe numele tău, astfel încât vei deveni proprietarul domeniului web comandat imediat ce plata taxei de înregistrare este confirmată în sistemul nostru.”
Colaborările internaţionale sunt o dovadă a seriozităţii şi calităţii unei munci. Cum cei de la Găzduire.ro au încheiat colaborări cu GoDaddy.com, Open SRS şi eNom ceea ce dovedesc faptul că respectă regulile specifice fiecărui tip de domeniu, reguli impuse de administratorii TLD (Top Level Domain).
Dacă tot vorbim de reguli, începând cu 01.03.2018 RoTLD a implementat sistemul de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile „.ro„. Cum văd că este un trend în aţi lua un domeniu cu extensie de România bănuiesc că sunt destui clienţi care vor fi atenţi la noua regulă RoTLD. Dar, şi cei noi intraţi în piaţa de domenii îşi pot achita domeniul pe o perioadă între 1 şi maxim 10 ani, nu de alta, dar este posibil să te plictiseşti de el, să nu dea randament proiectul tău sau pur şi simplu te reprofilezi şi nu te mai regăseşti în informaţiile de pe domeniul respectiv.
Dacă şi tu eşti începător în ale proprietăţilor îţi spun că în rubrica “Biblioteca de cunoştinţe” vei găsi câteva explicaţii de început. Acolo vei găsi cel puţin informaţii despre:
Configurarea contului de mail
Prelungire valabilitate domenii
Protecţia datelor cu caracter personal
De asemenea, pentru că în ultima vreme parolele de cont sunt din ce în ce mai uşor de spart, Găzduire.ro recomandă “Securizarea datelor – autentificare în doi paşi”. Adică la autentificare foloseşti în plus şi un cod de securitate precum la plăţile online.
Acum ţine de tine, cel ce citeşti dacă îţi alegi casa ta, aka domeniu propriu sau rămâi încă sub fusta mamei, aka subdomeniu. Fiecare are părţile ei bune şi rele. Fiecare îţi oferă ceva şi îţi ia alt ceva, dar… acolo este munca ta şi ţine de tine să o păstrezi şi să o prezinţi cât mai bine.