campaie reciclare farmec

Farmec este acum mai mult decât conținutul unui ambalaj. Curios de ce?

Anul acesta am fost motivată să colectez, să selectez și să reciclez numai din ambiție. Asta pentru că educația extrașcolară pe această temă este inexistentă și nici condițiile actuale nu ne lasă posibilitatea de a organiza ceva cu public sau grupuri de oameni.

Salutare drag cititor,

Îți mulțumesc pentru fiecare clipă petrecută alături de blogul meu. Datorită vouă sunt motivată să scriu articole pentru care îmi iau multe critici negative.

Îmi plânge sufletul când citesc câte gunoaie avem în cartier, în oraș și în toată țara. Îmi plânge bugetul când văd că mi s-a furat de două ori tomberonul galben pentru deșeurile din carton. Mă ustură nasul când simt mirosul de alcooluri din sticlele aruncate aiurea pe străzi.

„Mă doare mintea”

Asta aud la mulți oameni pe stradă, când în realitate ar trebuie să spună „Nu îmi folosesc mintea”. Altfel nu înțeleg de ce aruncă gunoi pe jos în parcuri, când au coșul la capătul băncuței. De ce aruncă resturi de mâncare pe canalele stradale? De ce adună gunoiul la colț de stradă?

Am multe întrebări de acest tip în capul meu, dar și mai tare cântăresc întrebările copiilor mei. Și ei observă gunoiul și comportamentul nepotrivit al oamenilor de pe stradă sau din parcuri.

Dacă pentru ei este o plăcere să ducă ceva la coșul de gunoi din parc sau de pe stradă, ba mai mult, adună și gunoiul altora, mă întreabă nedumeriți de ce alții nu o fac…

Pentru ei am început o serie de activități educative care pe parcurs s-au suprapus cu unele campanii similare care au avut și parte de recompensă sau valorificare a ceva.

Am făcut acest lucru pornind de la o supărare: pe timpul verii copiii mei nu au fost acceptați la „Grădinița de vară” de stat pentru că eu nu am dus adeverință de la locul de muncă, grădinița hotărând pentru mine că pot să stau toată vara cu copiii acasă. Dar nu am stat și am făcut câteva vizite de lucru cu copiii explicându-le pe înțelesul lor diferite meserii. Vedeți în acest articol ce am făcut.

Înainte de a începe o parte practică de educare ecologică am făcut partea de citit, explicat și făcut diferite exerciţii pe caiete speciale, tematice. Între timp am citit multe cărți de povești iar de unele am decis să ne despărțim la schimb cu altele.

carti

În aprilie Farmec mi-a dat START-ul practic în materie de colectat ambalaje

În primă fază am citit un articol pe net.


***
„Prin intermediul acestui proiect pilot ne dorim să asigurăm închiderea ciclului de viață al produselor din portofoliul Farmec și să limităm impactul lor asupra mediului”…

Sursa-Tudor David, Director Marketing

Apoi am verificat cantitatea de produse Farmec și Gerovital din casă. A fost nevoie de un mic șmotru și vreo două zile de bibilit nițel corpul (mini SPA 😛 ) pentru a rezulta în primă fază un X număr de ambalaje goale.

Campania Farmec cerea următorii pași:

1.Colectarea de către clienții Farmec a deșeurilor de ambalaje de hârtie (cutii creme), de plastic (cutii creme, recipiente șampoane și gel de duș, dar și recipiente ale produselor de curățenie din gamele Nufăr și Triumf), de sticlă (borcane creme), de metal și de aluminiu (doze spray aluminiu).
2. Pentru a putea fi reciclate, recipientele trebuie golite.
3. La patru ambalaje din portofoliul Farmec reciclate, clienții vor primi un produs cadou pe baza unui cartonaș care va fi ștampilat la fiecare ambalaj adus în magazin. Cartonașul complet ștampilat rămâne în magazin.

Cred că pe durata lui 2021 această campanie a fost împărțită în 4 etape. Sau mai bine spus produsul oferit cadou pentru colectare a fost relevant pentru lunile respective:

Pentru etapa 1 care a început în aprilie pentru toată țara (după ce a avut o etapă pilot în Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Oradea) s-au oferit geluri de duș
Etapa 2 produse de protecție solară, atât pentru copii cât și pentru adulți
Etapa 3 a fost cu rezerve de săpun lichid
Etapa 4 ne oferă cremă de mâini până la sfârșitul anului 2021.

crema de maini farmec

Dacă nu mă înșel, cred că la primul dus de ambalaje goale am primit la schimb două geluri de duș.

gel gerovital

Fiecare magazin participant în campanie are alocat un recipient de colectare pentru deșeurile de ambalaje din hârtie, plastic, sticlă, metal și aluminiu. Recipientul este o cutie cu 4 compartimente și este pus în general la vedere, semnalizat și printr-un poster cu campania.

ntainer farmec

Eu prima dată am ales magazinul care este în cadrul Magazinului Cocor. În acesta cutia de colectare este situată la intrare, în stânga ușii. Am fost și cu copiii pentru a vedea procedeul, apoi ei au ales cele două variante de gel de duş primite ca răsplată pentru gestul nostru.

Între timp am mai fost cu alte recipiente golite şi am primit la schimb produse pentru plajă în lunile de vară, tot din Magazinul Gerovital Cocor.

În magazinul Gerovital din Afi Cotroceni am primit rezervă pentru săpun lichid, în septembrie cred. În acest magazin recipientul pentru colectare era în spatele biroului cu casa de marcat.

Pot spune că am făcut economie numai prin „returnarea” recipientelor goale. Produse Farmec și Gerovital am mereu în casă și voi continua să le cumpăr pentru calitatea lor și tradiția făcută în casă.

Colecta de ulei uzat

Următoarea campanie mare legată de protecția mediului a fost cea cu uleiul uzat. Până în prezent am adunat de 3 ori câte 5 L și am primit la schimb 2 L de ulei comestibil nou, de floarea soarelui. Ca un fapt divers, noi colectam deja uleiul separat, înainte să înceapă campania. poza

colecta ulei
sapun home made

Testare produse de îngrijire intimă

A urmat o campanie de testare de această dată pentru mine. Am folosit absorbante și chiloți menstruali din materiale textile, deci reutilizabile.

produse pentru menstruatie

În acest fel am redus folosirea absorbantelor și tampoanelor sintetice cam la jumătate aș spune. Momentan nu pot renunța definitiv la folosirea produselor menstruale din comerț dar intenționez pe viitor.

Campanie colectare PET-uri

O altă campanie care a durat aproximativ o săptămână a fost cea dintr-un centru comercial. Scopul era colectarea PET-urilor de diferite mărimi. Campania avea ca recompensă oferirea de fructe și legume pentru fiecare PET colectat și adus în centrul comercial.

om si societate


La această campanie a participat întreaga familie, dar entuziasmul era vădit al copiilor. Ei au văzut partea practică a campaniei și nicidecum cea de recompensă, deși și cea din urmă a fost pe placul lor. Ba mai mult, au reușit să se împrietenească cu personalul din centrul comercial alocat campaniei.

Pe parcursul activității de colectat PET-uri am arătat copiilor ce tip de produs este mai des aruncat aiurea pe străzi, locurile unde sunt aruncate mai multe PET-uri, dar și reacția oamenilor când au văzut ceea ce facem noi.

Specific că am avut mereu un dezinfectant1 produs românesc la noi, deoarece PET-urile erau puțin spus murdare…

dezinfectant farmec

La drept vorbind, Gelul dezinfectant Farmec pentru mâini a fost cel mai convenabil ca preț de la declararea pandemiei și cam singurul pe stoc când căutam pe net să dau comandă.

Acest produs a fost avizat relativ repede la anunțarea pandemiei. Biocid Avizat de Institutul Cantacuzino – Autorizația nr. 114/29.04.2020

Produsul deși are 70% alcool, are și glicerină, ceea ce a făcut ca pielea să nu sufere în caz de folosire excesivă. Iar făcând comparaţie cu alte produse similare, acesta era vădit mai plăcut. Nu știu de ce alte produse dezinfectante sunt lipicioase, această senzație nu a făcut decât să le evit și să rămân la cel folosit în mod obișnuit.

Revenind la colectarea de PET-uri, recunosc că multe priviri aruncate pe furiș nouă arătau efectiv greață. Bine că nu au observat copiii, ei erau prea entuziasmați de activitatea lor și chiar și-au creat mica lor competiție: cine adună cele mai multe PET-uri. În tot acest timp ei spuneau în gura mare că adună sticle, apoi la magazin le dau fructe și legume.

Când oamenii auzeau aceste vorbe se înseninau și le zâmbeau, dar evitau tacticos toate gunoaiele din drumul lor.

La această campanie am pierdut numărătoarea PET-urilor adunate, dar pot spune că am avut câte două serii de colectat pe zi, cu o variație între 22 și 46 de PET-uri.
Seară de seară am săpunit bine corpul și capul cu șampon.

sampon gerovital

Eu din gama Farmec, soțul din gama Gerovital Men2, gamă pe care o îndrăgește mult.

Îi place Șamponul Gerovital Men Antimătreață pentru că reglează eficient secreția de sebum iar cantitatea de 400 ml este ideală pentru o perioadă mare de timp. Asta pentru că fiecare membru din familie are produsul lui, special ales pentru nevoile sale.

Colectare ambalaje tetra-pak

Ultima campanie la care încă participăm este cea de colectat ambalaje tetra-pak. Acestea sunt primite de un alt centru comercial şi recompensate cu câte un iaurt. Campania presupune colectarea a 3 ambalaje tip tetra-pak și primirea unui voucher cu care se poate lua un iaurt din centrul acela comercial.

iaurt activia

Campania are și o altă regulă: se poate folosi un voucher de iaurt pe un bon fiscal. La această campanie am dus până în prezent 39 de ambalaje tip tetra-pak.


Ca un fapt divers, noi consumăm destul de mult lapte, atât pentru burtică, cât și pentru fătucă (eu 😛 ). Oare sunt singura care încă mai folosește un lapte de protecție solară?

lapte de protectie solara


Să vă spun că ambalajele tetra-pak ajung întâi jucării pentru copii până ajungem noi în centrul comercial să le predăm? Ghiciți cine dă cu Deodorant Obsesie Red Friut prin casă pentru a acoperii mirosul de lapte acru? 😀

spray obsesie

Și când am zis că am scris tot, uite că mai erau câteva cevauri cu farmec

Era să uit, dar mi-a adus aminte curierul: cutiile de carton.

1.Refolosesc în mica afacere de familie cutiile de la comenzile făcute online. Micile noastre piese din ipsos au plecat până acum de la noi numai în cutiile de carton primite la cumpărăturile noastre. Indiferent că am comandat cărți, aleze, produse de curățenie sau alimente, noi am păstrat cutiile.

2. Cutia galbenă, în care ajung numai deșeurile necontaminate alimentar sau toxic.

deseuri hartie

Hainele și obiectele pe care nu le mai folosim le dăm la troc sau le donăm în centre specializate.

haine de dat

Când am făcut curat în apartamentul bunicii am colectat toate oalele și ustensilele stricate și le-am dus la un centru de colectare.

fiare vechi

Iar ultima parte urmează: vom primi donații de materiale în cantități mici, gen resturi de materiale, pentru activitățile noastre viitoare.

Cât adevăr este în campaniile de reciclare?

Legat de campaniile de reciclare a plasticului în România, cele fără implicarea unui anumit brand și eventual o recompensă în schimb nu se știe mai nimic.

De exemplu, noi în România avem capacitate de reciclare doar pentru codul 1PET și foarte puțin pentru codurile 2HDPE, 4LDPE și 5PP.

„O parte din plasticul din magazine are codul 3PVC sau codul 7O (Other), adică nereciclabile, deci cel mai probabil va lua calea coincinerării în fabricile de ciment sau în gropile de gunoi.” sursa vice.com

sursa vice.com

Țara noastră are și o obligație față de Uniunea Europeană pentru a ajunge să recicleze 50 la sută din deșeurile municipale. Directiva europeană (2019/904) privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului a intrat în vigoare din data de 3 iulie 2021.

O ordonanță anti-plastic a fost adoptată de guvern. Ce produse de unică folosință sunt interzise în România încă nu a fost comunicat în masă către populație. Vag se poate spune despre bețișoare pentru urechi, tacâmuri, farfurii, paie pentru băuturi sau filtre din plastic pentru tutun. Lista completă am trecut-o în imaginea de mai jos.

lista produse interzise

Nu scriu pentru prima dată despre mediu, resurse şi colectare selectivă. Vă las mai jos o serie de articole pe această temă:
Ce facem cu resursele? Le păstrăm sau le consumăm iresponsabil?
Mi s-a furat cazanul pentru deşeuri reciclabile
(Gunoiul) PET-urile altor au fost material didactic pentru copiii mei
Intership la mătură
Am testat produsele pentru menstruaţie Analuca-absorbante textile şi chilot menstrual

Încă ceva despre Farmec

Sunt sigură că vor participa și alți clienți Farmec la campania de colectare a ambalajelor lor. Știu sigur că Farmec este un Brand apreciat de către clienți, dovadă fiind și ultimul premiu câștigat în cadrul Gala Premiilor PIAȚA, ediția a XVI- a, 2021.

campanie colectare farmec

„Producătorul de cosmetice Farmec, companie locală ce s-a remarcat prin abilitatea de a se adapta din mers la noile condiții impuse de piață, a câștigat Premiul pentru cel mai puternic brand în categoria produse de îngrijire personală, cu brandul Gerovital, dar și Premiul pentru cea mai eficientă promoție a unui furnizor în categoria „Produse de curățare și îngrijire a locuinței” cu promoția „Nufăr și Triumf, experții tăi în curățenie”.”

Din ce în ce mai multe doamne trecute de 35 de ani se îndreaptă către produsele Gerovital H3 datorită calității, dar și a ofertelor tentante de pe site-ul Farmec.ro.

gerovital h3
resturi vegetale

Nu termin acest articol fără să repet ideea principală: „Am grijă de natură așa cum am grijă de mine”.

1.Iar pentru asta nu uit și de bucățica de pământ pe care o am în curte.

Pentru aceasta folosesc resturile vegetale ca îngrăşământ. Pe acest petic de pământ am un butuc de vie și 3 butuci de zmeură. Din toamnă, de la veștejirea frunzelor și până la prima ninsoare pun toate resturile vegetale de la fructe și legume. Efectele sunt garantate iar anul acesta a fost cu belșug de struguri și de zmeură. A fost acea plăcere copilărească de a lua direct din curte ceea ce mănânci.

2.Când am fost plecată în vacanță și mi-am adunat plante medicinale am avut grijă să nu rup aiurea, să smulg, ci am plecat cu foarfeca de tăiat via după mine și am tăiat strategic, pentru a nu omorî planta.

les de plante

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2021

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.