Eu şi engleza

O limbă străină

     Când mă gândesc la o limbă stăină, primele cuvinte care îmi vin în minte sunt: „Je m’appelle Irene”. Stai că asta este din altă poveste, parcă una cu caise: P. Cum care caise?! Limba aia de are caise în numele ei. Parcă „la noi” îi spune franceză: D.

     Deşi am avut „intensiv” franceză în şcoala generală, tot ce am putut observa a fost DIRIGINTA de franceză. Avea… cum să vă spun… limba ei. Şi nu mă refer la organul „limbă”. Să îi spunem stilul ei de a vorbi în „francaisă”: P. (Pentru cine nu pricepe, pot explica: accentul original de la „mama lui, un şâşâit şi sâsâit stresant, combinate cu „vine ploaia” {mai are rost să explic ultima parte?!}) Totul s-a terminat după ce am dat Bacul. Pupat, felicitat şi tai-o nene: D

Facultatea

     Altă poveste. Cursuri de limbi străine cu plată. Faci cerere pentru limba dorită, aştepţi să se formeze grupă şi… şi… stai că nu se mai face grupă pentru franceză. Iupiiiii. Gata, fără limbi strine!

Primul job

     Toate bune şi frumoase până la primul job. Postul era de vânzătoare-promoter într-un magazin cu „Orice produs 1 Euro”. Patronul, israelian. Fetele angajate, dacă aveau nevoie de ceva, vorbeau cu Băiatul, adică tipul care ştia limba patronului.

     Eu, bunghiam ceva engleză, combinată cu gimnastică. Pentru „tupeul” pe care l-am avut să îi adresez patronului 3 cuvinte în engleză şi jumătate de minut de gimnastică, am primit un milion în plus la salar. Fetele… ofticate. Eu, oleacă mândră şi puţin impresionată de cunoştinţele mele în materie de engleză.

     Povestea fiind de acum 11 ani, nu le aveam cu net-ul aşa bine pentru a căuta expresii şi cuvinte „cheie” în comunicarea mea cu Dom’ Patron. Mi-a mers „atât de bine” la acel magazin, încât m-am ales cu Scolioză Lombară Dextro-Concavă T-L.

     Nu mai suna la fel de „fenci” când doamna Doctor Anestezist a spus înainte de cezariană: „Anestezie TOTALĂ, nu avem de ales!” Şi am mai stat şi 30 de ore în post-operator: (Parcă nu mai era engleza mea aşa de bună… 🙁 )

Centru local de recalificare

     Următorul contact cu engleza l-am avut la un Centru local de recalificare, coordonat şi sponsorizat în mare parte de Facultatea de Teologie Baptistă.

     Spun în mare parte pentru că donaţia era la putere în activităţile lor. Enoriaşi din alte ţări contribuiau cu donaţii, iar unii dintre ei chiar veneau să vadă ce se fac cu acei bani. Majoritatea vizitatorilor erau femei sau studente, care au luat ocazional şi calea misionariatului.

     Aveau vagă informaţie că vin într-o ţară plină de ţigani, analfabeţi şi ,,Lemn Tănase,, la engleză. Aci intru şi eu în peisaj, cu Olivia. Noi eram „celelalte”, a se înţelege de altă religie decât restul persoanelor din Centru. Eu sunt Creştin-Ortodoxă iar Olivia Metodistă.

     Eu cu sudii, Olivia lucrase la un ziar renumit înainte să nască gemenele ei. (Da, altă mămică cu gemeni în povestea mea: P) Partea drăguţă a vizitatorilor străini este că niciodată nu vin cu mâna goală. Acestea au venit să ne înveţe cum să facem bijuterii hande-made şi la final ne pregătise câte un coş cu obiecte de igienă personală.

     Cum spuneam mai devreme, ne credeau ţigani nespălaţi. După salutări cordiale şi o traducere jalnică din partea coordonatoarei de proiect, urechea mea s-a simţit zgâriată de vorbele doamnei coordonator. Şi mă pune al ce nu-i pot spune numele să mă bag în seamă cu musafirele. „Hello and welcome to us”.

     Şoc şi groază din partea stimabilei de mai sus 😀 , pentru că îşi pierde credibilitate în faţa musafirelor. Hop şi Olivia cu un alt salut. „We enjoy your presence here”. Opa, mai ştiu ceva engleză. Ascult cuminte ce spun doamnele, pricep în proporţie de 60% şi mă umflu în pene când le văd plăcuta surpriză a lor că nu suntem chiar atât de ignoranţi.

     După ce trecem de salutări, prezentări şi motivul pentru care era fiecare dintre noi acolo, se termină stocul de cuvinte în engleză. Ups! Cum mam’mare să îi spun eu doamnei Rachel că nu mai am sârmă pluşată şi patent pentru activitatea mea? 🙁 Hai că e bine, vine doamna Tammy. „You need something?” „Yes, i need sârmă, şi… cum îi spune Olivia la patent?” Cam aşa am comunicat noi o perioadă.

     La pauză, căci aveam şi pauză de ceai şi prăjiturele, invitatele vorbeau asupra unui teanc de acte. Deodată se opresc iar una din ele spune: „I do not remember having put so many points…” Din spatele doamnei, sare un puradel şi îi răspunde: „Nu e points doamnă, it îs fleas”.  Mai are rost să spun cum săreau stimabilele?: D

Un turc

     Mai trec nişte ani şi engleza mea intră la păstrare. Hibernează în mijloc de vară şi se trezeşte când un turc îmi dă mesaj privat pe Facebook. (Făcusem o postare pe un alt blog al meu, ce are ca temă sexul :D)

     Bun, deci domnul turc vrea demo… No hai cu translator Google. Îi spun eu lu „mesio” că eu postez pe acel blog pur informativ, să cu cumva să se aştepte la alte alea: P Sper să fi înţeles corect tot ceea ce mi-a scris el. Spun asta pentru că nu m-am sinchisit să „translate” mesajele de la el. Una, alta, domnul turc a fost civilizat şi nu a insinuat nimic obscen.

     Toate aceste păţanii, m-au pus niţel pe gânduri. Eu şi limba engleza sigur nu suntem prietene. Parcă nici urechile nu mă ajută. Din senin, nu aud tot ce spune interlocutorul meu. Aş avea nevoie de meditaţii la engleză. Dar cine ar da meditaţii unei persoane de 30 de ani?! 🙁 Uite aşa, am început să caut o altă variantă: engleza pe calculator. Deşi sunt parte din generaţia Cartoon Network şi MTV, engleza fără profesor NU ESTE ENGLEZĂ.

     Cu această ocazie, îmi propun să aprofundez această materie, până vor începe copiii mei grădiniţa. Cunosc cazuri de copilaşi care au râs de părinţii lor că nu ştiu limba lui Shakespeare. Nu vreau să fie şi situaţia mea 😛 , de aceea, am găsit o platformă profesională de elearning, cu un profesor îndrumător.

engleza

Am urmărit si clipul de mai jos, care m-a determinat cu atât mai mult să mă apuc de treabă:

     Engleza pentru Toți English-3.pngare un proiect nou de webinarii gratuite. Acestea se vor desfăşura online şi vor avea o durată de 20-30 de minute, în fiecare joi, în jurul orei 21. Cu alte cuvinte, o oră accesibilă pentru oricine să îşi ia pastiluța concentrată de engleză.

Şi ştiţi ce este cel mai drăguţ? Motto-ul lor:

 

Oricine poate învăța engleza… zâmbind! 😀

 

     Un lucru practic pe această platformă, este testarea GRATUITĂ. Îţi afli nivelul de engleză, în acest fel şti de unde pleci cu lecţiile, alegând personalizat cursurile necesare. Această platformă, mi se pare foarte utilă, flexibilă şi accesibilă. Este unul din lucrurile frumoase care ţi le oferă tehnologia şi de care se merită să profiţi.

     Deci, stimaţi părinţi, şi de ce nu şi bunici, acum aveti ocazia să învăţaţi engleza acasă, într-un program flexibil, la ce oră doriţi. Lecţiile de durată mică sunt făcute pentru a vă putea folosii toată capacitatea de concentrare. Testările sunt utile, iar profesorul îndumător vă este alături. Nu înveţi rapid, dar înveţi consolidat. Când al tău copil, sau copii vin acasă şi îţi vor spune o strofă sau povestioară în engleză, tu vei fi pe aceeaşi lungime de unde, veţi vorbii aceeaşi limbă, fără dificultate. Îi vei da încredere că este pe drumul cel bun.

Cine ştie, poate pe viitor, o să îl ajuţi pentru un interviu în limba engleză:)

ACEST  TEXT A FOST SCRIS PENTRU SPRING SUPERBLOG 2017.

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

5 thoughts on “Eu şi engleza

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Artizanii Olfactivi vă invită la Fragrance Day

mar mart. 14 , 2017
     Ştiaţi că 21 Martie a fost declarată Fragrance Day la nivel internațional? Dacă nu aţi aflat, nu este nimic. Artizanii Olfactivi organizează cu această ocazie în perioada 19-21 Martie o expoziție cu și despre parfum la Cărturăreşti – Ceainăria Verona, motiv pentru care vă învită într-o frumoasă călătorie […]
%d blogeri au apreciat: