Eu reciclez. Tu reciclezi?

     Deşi locuiesc în FERENTARI, zonă ce mult timp a fost crezută „Casa jegului şi a mormanelor de gunoi”, am totuşi o conduită tipicară. Începând de la resurse (toate resursele) şi până la produsul finit/consumat, încerc să fructific fiecare părticică posibilă. Acest comportament mi-a fost introdus de copilă şi nu îmi pare rău. Acum, mămică fiind, ieşirile din casă sunt limitate sau contra cronometru. Totul trebuie să se potrivească perfect, ca într-un puzzle, pentru a reuşii să avem saţiu, resurse şi mulţumire de sine.

     Dar să vă spun ce fac în prezent, ceea ce a ajuns un comportament mecanic. Adică nu sunt şanse să greşesc cu aceste obiecte şi ele să ajungă în tomberonul de gunoi.

Eu reciclez

Puşculiţa: un pet de apă. Deşi nu se vede bine în poză, în această sticlă am adunat măruntul rămas de la cumpărături. De ce este şi o pungă în sticlă?! Pentru că nu am avut răbdare să se usuce sticla, ca apoi noi să punem bănuţii în ea. Am tot amânat momentul creării acestei puşculiţe, încât am spus că o fac acum pe loc sau renunţ.

 

Cutiile de lapte praf goale: le adun lună de lună şi le dau persoanelor interesate. Au ajuns cutii de depozitate alimente uscate, precum paste, orez, fasole, linte. Sau cutii cu aţe, nasturi, ghemotoace pufoase şi pene într-un mic atelier. Sau… sunt transformate în produse cu alt aspect, gata să fie oferite cadou.

       Peturi, doze de suc, resturi feroase şi neferoase: le adun în pungi/saci menajeri şi le dau unei vecine mai nevoiaşe să le valorifice ea. Ce este drept, cu asta se ocupă în prezent. Nu ştiu cât de convenabil este pentru ea, dar nu am de gând să o opresc.

     Reviste, pliante frumos colorate: le ofer persoanelor ce le folosesc la produse tip hande-made. Aveţi idee ce minunăţii ies din mâinile lor?

     eu reciclezCutiile de carton: comand mult pe internet, deoarece îmi este greu să plec cu copiii la cumpărături şi să vin acasă cu un bax de lapte praf cu cutii de 800 de gr, 2-3 mega/giga baxuri de pampers, vreo 20 de pachete de şerveţele umede, 4-5 role de saci menajeri şi tot aşa… (trăiască Cora Drive 😀 ). Selectez cutiile după posibilităţi de întrebuinţare. Cele de la baxurile mari de pamperşi le folosesc să trimit în ţară sau unde este nevoie de hăinuţe pentru copii. Tot ceea ce rămâne mic de la picii mei este donat şi pentru a ajuta mamele ce nu au posibilităţi dar şi din cauza spaţiului foarte mic. Unele cutii se folosesc la depozitat globuleţe, beteală, instalaţii de brad, săpun natural, mostre de produse Avon. Unele cutii sunt păstrate pentru trimis diverse colete prin ţară. Cele care se deteriorează şi nu pot să le folosesc sunt păstrate tot pentru vecina ce le valorifică.

     Resturile de mâncare: sunt combinate utile pentru cei doi căţei din curte.

    Ceaiuri/legume/fructe: am folosit la nevoie şi la realizarea săpunului natural. Nu am contorizat bine de fiecare dată resursele pentru realizarea de săpun şi am înlocuit colorantul, lichidele sau aromele cu ceaiuri, legume sau fructe.

     Electrocasnice vechi/stricate: le păstram în magazie până într-o zi când am rămas fără lapte la copii şi am trimis soţul cu tot ce aveam depozitat la un centru de colectare. A luat fenomenala sumă de 70 şi ceva de lei… Suficient pentru o cutie de lapte, căci salariul lui venea ziua următoare.

     eu reciclezBorcane şi borcănele: Unele le cumpăr cu produse, altele pe umplu eu. Cumpăr un borcan de bulion, pun şi eu castraveţi la murat. Cumpăr muştar picant, pun şi eu gem de mere. Cumpăr spanac, folosesc borcanul la soluţia de sodă pentru săpunul natural 😀 , deh… mai schimbăm şi repertoriul.

     Cu toate acestea, din casa mea se adună mult gunoi. O medie ar fi de 2 pungi de 35 L pe zi. O mare parte sunt pungi şi ambalaje din categoria ce nu pot fi reutilizate. Mai sunt pamperşi, coji de fructe şi legume, şerveţele umede şi cam tot ce înseamnă hârtie ruptă de către copii. Acum, nu sunt în stare să mai triez din cele 2 pungi, dar în viitor intenţionez să reuşesc.

     Nu ştiu dacă tu, cititorule, realizezi că ai obiecte în casă ce pot şi refolosite, fie de către alţii, fie de către tine. Poţi să apelezi la firme ce colectează GRATUIT deşeurile tale ce pot fi reciclate, pe care vei primii bănuţi, vouchere sau poţi dona acea sumă.

     Nu am de gând să îţi fac capul calendar cu toate chimicalele ce intră în pământ de la gunoiul aruncat aiurea sau ce se întâmplă la gropile de gunoi conforme sau nu noilor norme de protecţia mediului şi reciclare selectivă. Eu vreau să cred şi ŞTIU că TU poţi să îţi selectezi deşeurile în aşa fel încât să nu mai ajungă tot la groapa de gunoi.

Poţi să cauţi pe YouTube mii de filmuleţe din categoria DIY în care poţi să dai o altă întrebuinţare la anvelope, ramele de geam, dopurile de sticlă, rolele de hârtie igienică. Mai vrei idei? Intră în Asociaţia WAHM România şi poţi să descoperi o altă lumea, în care cuvântul gunoi sau deşeuri nu există.

     Dacă ţi se pare util acest material, poţi să îl distribui la rândul tău. Eu, gunoiul şi natura îţi vom mulţumi 🙂  <3

 

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

9 comentarii

  1. Don De Da'Vais spune:

    Foarte util. Felicitări!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc

  2. Marina spune:

    Foarte util@ și noi reciclam, nu îndeajuns:)))

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Mereu se poate mai mult si mai bine

  3. Elena Munteanu spune:

    Wow, cata organizare!
    Noi incercam sa reutilizam ambalajele, pe cat posibil.
    Ba chiar facem efortul sa adunam gunoiul selectiv (chiar daca cei care il ridica arunca totul la gramada…)

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Cel mai greu este partea cu pastrarea lor in locuri diferite ca apoi sa fie revalorificate corect.

  4. Foate utile sfaturile! Multumesc :*

    1. Ordine sau dezordine spune:

      😊

    2. Ordine sau dezordine spune:

      Cu placere. Voi reveni cu un articol in care voi arata ce si cum am dat la un agent de reciclare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.