materiale

Elena Niță – incursiune în stilul Zenart

 

 

     De felul meu sunt o persoană răzvrătită. Nu prea suport şefii. Mai ales aceia care se cred cei mai cei. Sau cei care sunt mai mici de vârstă ca mine şi cred că au experienţă suficientă.

   De când am rămas însărcinată, am tot vorbit cu soţul meu despre un curs de recalificare, de făcut săpun de acasă, sau de cultivat răpită. Ceva să lucrez cum ar venii „de acasă” pentru a nu mă mai certa cu şefii sau a schimba serviciu după serviciu. A fost ideea lui să lucrez ceva ce îmi place, atât timp cât eu sunt mulţumită şi aduc şi un venit în casă. Această idee începe să prindă contur şi tot mai multe mămici încep să îşi creeze propria afacere încropită pe covor sau pe un colţ de pat. Şi mai frumos este când soţul este şi el liber profesionist şi nu te zoreşte cu ora de predare a dosarului sau cu ţinuta office, având în vedere că lucrezi 2 ore şi 3 stai cu copiii în parc sau fugi după ei prin casă.

O astfel de familie plină de ZEN este şi familia Elenei Nită.

– Bună, eu sunt Elena şi proiectul meu este Lenani 🙂 Sunt mamă, artist şi funcţionez pe bază de cafea şi pupici dulci.

– Bună Elena. Cred că toate mămicile ne încărcăm aşa bateriile. Mâncare vine pe locul doi 🙂 Spune-mi te tog, ca artist, ce stil abordezi?

– Ca artist abordez stilul Zenart pe care l-am descoperit acum vreo 2 ani. De atunci caut să aduc zâmbete şi relaxare vizuală prin lucrările mele.

– Ai atelier?

– Din păcate nu am, pentru că am materialele în cutii pe un colţ de pat din lipsă de spaţiu.

– De unde acest stil, de ce atât de colorat?

– Asta mă relaxează şi mă face să creez o lume complexă şi magică.

– Cum este Elena Nită?

IMG_20170630_234147.jpg

– De felul meu sunt o tipă simplă şi monocromă. Iubesc culorile dar mă îmbrac în negru 🙂 Se spune că cei care se îmbracă în negru au cele mai colorate minţi. Când îmi gândesc proiectele, vizualizez tipare, noi forme, combinaţii şi multe, multe culori.

– Aşa o fi, nu pot să te contrazic 😀 . Văd complexitatea şi răbdarea din creaţiile tale. Şi totuşi nu înţeleg de ce vrei să fi monocromă?!? Eşti tânără iar munca ta îţi permite să fi chiar extravagantă.

– Aşa mă simt confortabil. Ca fire sunt introvertită. Sunt genul care tace şi face în loc să vreau să ies în evidenţă cu orice preţ. Nu sunt sufletul petrecerii, am puţini prieteni şi buni. Prefer să trec neobservată într-o mulţime şi să fiu eu cu ale mele decât să mă vezi pe Google Maps îmbrăcată ca o fondantă 🙂

 

– Aşa ai fost mereu, sau este o stare indusă de creaţiile tale?

– Aşa am fost mereu şi aşa mă simt bine. Foarte selectivă social, observ mult, analizez mult. Nu îmi place dramă, în schimb iubesc arta, creativitatea şi vreau să aduc calm şi acea stare de Zen pe care mulţi o râvnesc prin creaţiile mele.

– Ce reacţie aştepţi de la cel ce vede munca ta?

– Când te uiţi la un desen by Lenani, vreau să îţi ridice spiritul, să îţi aducă un zâmbet şi să îţi descreţească fruntea 🙂

– Cum a început acest ZENart?

– Începutul meu în ale stilului Zenart a fost o coincidenţă fericită, dacă există aşa ceva. Dacă am învăţat ceva până la vârsta asta e că nu prea există coincidenţe, aşa că o să îi spun „un plan divin pus de-o parte pentru mine”. Pregătire în domeniul desenului nu am în afară de ce am făcut în şcoală şi acasă pe cont propriu. Sunt artist autodidact, mai pe scurt. Cam tot ce ştiu să fac am învăţat singură pentru că evenimentele din viaţa mea au decurs în aşa mod încât nu am avut când să fac vreun curs în domeniu.

– Crezi că ţi-ar fi folosit un curs?

– În momentul de faţă desenez cum simt şi tind să cred că un curs făcut în prealabil mi-ar fi îngrădit oarecum viziunea. Dar să revenim la început. Eram însărcinată cu pisoiandrul meu, aşa îl alint eu deşi la naştere era cam cât 30 de pisoi. Aveam un blog de câţiva ani buni, blog pe care scriam cu drag şi care a făcut parte din rebeliunea mea şi perioada mea de maturizare.

– Bun, deci suntem şi colege să înţeleg  😛

– Am fost 🙂 La un moment dat m-am gândit să monetizez blogul. Pe de o parte vroiam să cresc blogul, pe de altă parte deja căutam surse de venit suplimentare mai ales că nu mă încadram pentru indemnizaţie după ce se năştea copilul. M-am apucat de căutat articole în engleză pe tema asta şi la un moment dat, pe Pinterest văd un logo albastru frumos stilizat de mână. Intru acolo şi găsesc o lume wow.

– Noroc cu internetul 😀

– Aşa este. Blogul respectiv era al unei alte mămici, din SUA, cu 3 copii, care te învaţă pas cu pas cum să câştigi din pasiunea ta. Atunci am aflat despre lettering, un scris mai aparte şi m-am îndrăgostit. Sarcina avansa, eu am pierdut linkul blogului mămicii respective, şi după vreo două luni m-a lovit. Trebuia să o găsesc iar. Dar cum? Apucă-te şi caută pe Pinterest chestii în genul „blue logo lettering blog monetizing”. După alte 2-3 săptămâni am găsit-o, am început să aprofundez lettering, am investit în materiale şi am luat-o de la zero. Apoi tot navigând pe blogul ei am aflat de Zenart. A fost ca o revelaţie pentru mine. Am absorbit ca un burete orice informaţie găsită, orice tehnică, şi mai ales am exersat foarte mult.

– Cum au fost primele creaţii în acest stil?

– Când am început, deşi nu eram anti talent la desen, parcă desenam cu picioarele, şi alea stângi. Aşa că practica a fost mama învăţăturii.

– Ai avut materiale pe care să testezi?

– Am început cu pagini de colorat pentru adulţi vândute pe Etsy, apoi pe 7 Octombrie 2016 am decis să „cresc” şi am început să desenez pe textile. Au urmat şaluri, tricouri, bluze, pantaloni, maiouri, sacoşele, apoi agende, semne de carte, felicitări, tablouri înrămate şi canvas, lumânări şi mai am şi surprize pentru viitorul apropiat:)

– Sună interesant viitorul tău.

– Important de menţionat este faptul că găsind grupul  WAHM m-am ambiţionat şi mai tare şi am crescut enorm înconjurată de atâtea mămici talentate.

– Am prezentat cititorilor câteva mămici iscusite care sunt deasemenea membre WAHM România. Înţelegem ce vrei să spui prin „mămici talentate”. Te rog să îmi vorbeşti despre materialele folosite la aceste minunăţii.

materiale.jpg

– Materialele folosite de mine sunt în principal markere acrilice, sunt eco friendly şi se găsesc la magazinele de profil. Folosesc markere pentru că nu am spaţiu să depozitez borcane cu vopsea, dar şi pentru o mai bună precizie. Cu pensula mi-ar lua o veşnicie să fac Zenart.

– Cum te simţi în acest moment?

– În acest moment simt că am găsit ceea ce mă defineşte şi iubesc să creez fantezii pe diferite suporturi, să văd reacţii pline de uimire şi să aduc fie şi un strop de energie pozitivă în sufletele clienţilor mei. În perioada asta cred cu tărie că ne suntem datori nouă înşine să ne înconjurăm cu elemente pozitive pentru a face faţă agitaţiei, ritmului nebun al vieţii şi provocărilor zilnice.

– De aici şi prezentarea ta de la început?

– Aşa este. Aici, în universul online, este o mama care se alimentează cu pupici şi cafea şi pune câte o doză de Zen în fiecare obiect ce îi trece prin mâini 🙂

– Unde te poate găsi viitorul client?

– Clienţii mă pot găsi pe pagina de facebook Lenani sau pe mail lenanizenart@gmail.com.

     După atâta vorbărie, cred că este cazul să vă arătăm şi minunile create de Elena. O să încep cu preferata mea, o sacoşă cu mesaj original, pe care intenţionez să o achiziţionez.

IMG_20170525_112615

     Produsele realizate de Elena sunt atât de variate, ca ale unui magazin de profil. Voi ce părere aveți despre acestea?

Această prezentare necesită JavaScript.

     Acest interviu face parte din seria de promovare a mămicilor WAHM România.

WAHM România este o inițiativă socială menită să vină în sprijinul mamelor active și conștiente de importanța lor vitală în cadrul familiei. S-a putut numi o comunitate încă din primele zile de la lansarea ideii, datorită sutelor de persoane care au aderat cu entuziasm la pagina Facebook  dedicată curentului ”work at home moms” în țara noastră.

Ulterior, proiectul s-a cristalizat în înființarea Asociației Work At Home Moms.

WAHM România este un ONG care ajută printre altele şi mamele singure, oferind consiliere mamelor din segmentul vulnerabil.

Dacă doriți să sprijiniți asociatia, puteti sa lasați un mesaj la acest articol.

 

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

6 comentarii

  1. Sunt minunate! Îmi doresc ca oamenii să îi aprecieze munca migăloasă şi atât de frumoasă.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      😊

  2. Nu ştiam că genul acesta de desen se numeşte zenart, mi se pare extraordinar de frumos şi de migălos. Ştiu o fetiţă care desenează în stilul acesta, o să-i dau linkul tău să citească şi ea despre Elena.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Sper sa îi ofere un viitor acest stil fetiței 😙

  3. foarte frumos!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumim
      🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.