Azi l-am luat pe domnul soţ la întrebări. A auzit el de “Work and Travel”? Îi place ideea? Îşi va trimite copiii într-un astfel de program?
El mi-a răspuns scurt şi rapid NU!
– Cum să îi trimit eu?! Dacă nu le place în acel oraş? Însă mi-ar place să lucreze în IT acolo. Le recomand.
– Păi cum aşa? Nu îi trimiţi dar le recomanzi?
– Mai femeie, nu vezi că primarul capitalei pleacă în Japonia sau în altă ţară? Nu vezi că taxele şi impozitele revin în cârca salariatului? Nu observi că nu aveam drumuri şi spaţii amenajate pentru cărucioare de gemeni sau pentru persoane cu dizabilităţi? Crezi că vreau să trăiască în această ţară fără respectul cuvenit? Dacă există şi cea mai mică ocazie de a vedea o ţară străină, de a încerca un job pe “o perioadă limitată”, aşa… ca “de probă” şi de a cunoaşte alte gânduri şi altă legislaţie, nu pot decât să mă bucur.
– Dar “Work and Travel” este mai mult de atât. Este un program de schimb cultural internațional al Departamentului de Stat al SUA. Work and Travel USA se adresează studenților la zi din mai multe țări ale lumii. Primeşte cursuri gratuite de limbă engleză şi bilete de avion. I se prezintă mai multe oferte de job din domeniul serviciilor şi turismului,
dar şi din alte domenii cu o renumeraţie între 3,5 şi 16 $/h. I se aranjează un interviu cu angajatorul şi interviul pentru viză.
– Pentru acest program de ce anume are nevoie copilul?
– Trebuie să ştie engleză la nivel conversaţional, să se prezinte cu actul de identitate şi să fie student la o facultate acreditată la forma de învăţământ “la zi”. Să fie flexibil în alegerea jobului, să îşi respecte contractual odată semnat iar la întoarcere să îşi finalizeze studiile.
– Pare să implice şi ceva bătaie de cap…
– Aşa o fi, dar ai văzut tu lucruri frumoase obţinute uşor?
– Ok, ok. Cum se începe “visul american”? Întreabă Marcel, băiatul cuplului.
– Îţi spun eu mamă. Te duci la sediul “Work and Travel Vacanţe Speciale” şi te înscri în program dacă ai între 18 şi 32 de ani. Trebuie să ai un paşaport normal, nu cel provizoriu. Participi la târgul de joburi şi obţii viza. Îţi petreci vacanţa de vară acolo, iar la întoarcere le spui prietenilor „Am fost în State”. Este o metodă bună de aţi păstra vechii prieteni, pe care îi poţi lua cu tine, dar este şi un bun prilej să îţi faci alţii noi.
Copilul, puţin mai grijuliul din fire, a întrebat ce avantaje cu Work and Travel are.
– Dragule, în primul rând este vorba de experienţa adunată de agenţie de-a lungul anilor. Apoi este facilitatea obţinerii unui credit Work Travel de la partenerul lor bancar BRD.
Momentan, oferta cea mai bună de salarizare este la Embassy Suites. Cea mai mică la Olympic Vally. Dacă vrei să experimentezi ceva oarecum cunoscut, poţi să încerci la Mc-ul din West Yellowstone, Montana, sau la SUBWAY în Ordeville, Utah. Majoritatea locurilor de muncă sunt în domeniul serviciilor, ceea ce îţi dă prilejul să îţi exersezi engleza cu cât mai multe persoane.
– Deci mamă, ca un rezumat, ce beneficii am eu prin parcurgerea acestui program?
– În primul rând călătoreşti, munceşti şi eşti “de capul tău”, departe de noi. Programul le permite studenţilor să viziteze teritoriul Statelor Unite ale Americii pentru o perioadă determinată de maxim 1 lună. Vei avea timp să cunoşti stiluri diferite de muzică, dans şi obiceiuri. Fiecare stat este diferit şi are particularitatea sa.
La terminarea programului trebuie să te întoarci în ţara de reşedinţă, unde îți vei continua studiile. Practic, ca beneficii ai extinderea interacţiunii comerciale, îmbunătăţirea cunoştinţelor într-o companie globală, înţelegerea culturii de business, câştigarea experienţei de muncă internaţională. Ar mai fi şi posibilitatea de a lega prietenii cu studenţi Work and Travel din diverse ţări. Nu eşti singurul care pleacă în State.
Vor mai fi studenţi din Turcia, Ecuador, Bulgaria, Rusia, Ungaria, Cehia, Spania sau Asia. Am înţeles că se oferă de către angajator şi câteva excursii. Dar, cu toate acestea, nu uita că vei fi singur iar eventualele situaţii problematice va trebui să le rezolvi singur. Nu trebuie să te bazezi pe internet pentru a ne suna video să îţi dăm noi o soluţie.
– Bine mamă, promit să mă gândesc la această oportunitate. Momentan abia am intrat în anul I de facultate, dar mi-ai dat o temă bună pentru Seminarul de Dezbateri de mâine. Cu siguranţă mâine seară îţi pot spune decizia mea finală.
[…] Domnul soț, îți trimiti copiii într-un program Work and Travel? […]