De când am devenit mamă de gemeni am început să îmi caut singură informaţiile potrivite pentru mine şi copiii mei. Deşi grupurile de pe Facebook sunt o mină de aur, nu înseamnă că toate acele experienţe ni se vor potrivi. Am început să caut cursuri pentru părințeală, dar căutam mereu să prind microfonul pentru întrebările mele.
*Nu ştiu, dar promit să mă informez.
*Dumneavoastră sunteţi un caz aparte.
*Sunteţi o excepţie de la regulă.
*Bineînţeles că nu se aplică în cazul gemenilor, pentru că ei sunt…
Acestea sunt câteva dintre răspunsurile primite la întrebările mele de mamă îngrijorată că nu ştie să ofere îngrijirea potrivită unor gemeni prematuri. Toate astea până la una din conferinţele Social Moms care a avut şi un moment dedicat părinţilor de gemeni sau tripleţi. Atunci a fost momentul când am aflat de existenţa Ninei Sofian. Mai aveam un pliant din maternitate despre Asociaţia unu şi unu, dar parcă nu era complet.
După terminarea conferinţei am căutat informaţii pe net despre Nina şi i-am urmărit cât de cât activitatea. Astăzi este parte din proiectul meu. Astăzi este o mămică de gemeni ce îşi spune o parte din trăirile ei. Vă invit să citiţi povestea Ninei, mămica psiholog.
Bună, eu sunt Nina. Sunt psiholog şi vision architect. Acum mai bine de 8 ani am devenit mamă de gemeni. Această experiență reprezintă temelia pe care am construit ceea ce sunt eu astăzi și mi-a oferit acele feluri de a fi care mă ajută să fac față tuturor provocărilor, să creez contextele pe care mi le doresc și să am certitudinea că nu există imposibil.
Să fii mamă de gemeni născuți prematur este ca și cum ai fi într-o cursă cu obstacole, provocările sunt la dublu, însă și iubirea, bucuria și conectarea sunt la dublu. Motherhoodul cu gemeni este absolut fascinant. Deși au atât de multe în comun, gemenii au temperamente și nevoi diferite. Ca părinte de gemeni, a fost necesar să îi ajut pe fiecare în parte să se simtă o mică stea strălucitoare pe cerul meu. I-am oglindit diferit, așa cum au avut nevoie. I-am oferit fiecăruia spațiul personal și am petrecut timp de calitate „unu la unu”. Am discutat cu ei împreună, dar și separat, i-am ajutat să-și găsească cuvintele pentru a exprima ceea ce simt. Mulți părinți de gemeni îi tratează pe aceștia ca pe un întreg, ținând prea puțin cont de faptul că ei pot avea nevoi foarte diferite.
Am observat la copiii mei că au tendința să se compare unul cu celălalt. Iar dacă nu sunt văzuți și înțeleși ca ființe unice, au tendința să rivalizeze între ei, pentru a ieși în evidență. Ei își doresc ca ceilalți să îi vadă ca fiind personalități independente.
Geamănul are foarte mare nevoie să simtă că este înțeles, văzut și acceptat așa cum este el, diferit de fratele lui. El vrea să simtă că este o ființă unică și specială iar noi i-am îndrumat înspre activități care li se potrivesc fiecăruia în parte. De exemplu, Luca este atras mai mult de calculatoare și tehnologie în general, iar Matei este un explorator în adevăratul sens al cuvântului, fiind atras de informații din mai toate domeniile.
A fost necesar să cresc eu mai întâi pentru a le susține lor creșterea și a genera un mediu armonios în care să se dezvolte.
De-a lungul timpului am observat că felul în care mă dezvolt în carieră îmi susține și evoluția ca părinte. Însă este valabil și invers, pentru că în relația cu copiii mei descătușez puterea interioară și descopăr noi feluri de a fi. Deși zilnic mă împart între carieră și familie, mi-am dat seama că cele două domenii se completează și se susțin reciproc.
Ca și psiholog, generez împreună cu cei cu care lucrez un spațiu sigur în care fiecare accesează libertatea, aha-uri transformaționale, bucuria interioară și puterea de a îndeplini obiectivele. Mai multe informații despre activitatea mea găsiți pe site ninasofian.ro
– Aş vrea să îmi spui cu ce te ocupai înainte de copii.
– Am lucrat ca şi HR manager în zona de comunicare – agenţii de publicitate. Am îmbinat recrutarea cu psihologia organizaţională şi coachingul pentru mai bine de 14 ani.
– Cum stai cu timpul acum.
– Acum, lucrez destul de mult dar mi-am creat un program care îmi oferă flexibilitatea să mă ocup şi de băieţii mei. Pentru că am înţeles că uneori am nevoie să – mi modelez programul astfel încât să fiu şi acolo unde copiii mei au nevoie de mine. Îmi fac munca cu pasiune iar familia mă ajută să găsesc acele “ferestre de timp” atât de necesare şi pentru mine.
– Cum a reacţionat familia la ideea de gemeni.
-Sotul meu a fost încântat, îşi dorea foarte mult 2 copii. Familia m-a susţinut întotdeauna. A fost un element surpriză dar a fost o mare bucurie pentru toţi.
– Cum a reacţionat societatea. Ce ne oferă şi ce nu ne oferă statul român.
Sistemul medical clar, nu este pregătit pentru a oferi serviciile necesare atunci când vii cu o sarcină gemelară care se transformă într-o naştere prematură. Am întâlnit oameni foarte competenţi care au făcut minuni cu resursele pe care le aveau, într-un sistem care lasă mult de dorit.
Statul nu oferă nici suport psihologic pentru mame, în maternităţi şi nici servicii care să te ajute să creşti gemeni, deoarece statistic în peste 30 % dintre sarcinile cu multipleţi apare şi naşterea prematură. Iar aici este vorba de alt tip de îngrijire atât pentru mamă cât şi pentru copii.
Aici găsiţi şi celelalte poveşti cu mămici
Cătălina Matei
[…] îmi doresc ca doi psihologi să ne fie alături. Din cunoştinţele mele s-ar potrivii de minune Nina Sofian şi Bogdana Păcurari, ambele mămici de […]