control criss smile

Despre PARADONTOZĂ și maladiile asociate

Sarcina este momentul când organismul este dat peste cap. Luptă cu minunea ce se formează în pântec, dar încearcă să şi stabilizeze organismul prin destabilizarea periferică a anumitor zone.

Unghiile, părul, pielea şi dantura au de suferit

Dacă mai ai ghinio-norocul să fi însărcinată cu multipleţi ai toate şansele să te “bucuri” de o mică declanşare a parodontozei. Şi nu uita, în timpul sarcinii se face un transfer incredibil de calciu de la mamă la făt. Te rog să faci calculul pentru 2 feţi… Deci te rog sî respecți indicațiile referitoare la aportul de suplimente alimentare.

Cum frica tinde spre apogeul de panică, mai nicio viitoare mămica nu se duce în timpul sarcinii la cabinetul dentar decât în caz de urgenţă. Dar, după naştere, dragă mămica nu mai ai nicio scuză.

Cum îţi dai seama că ai un debut de parodontoză?

Păi în primul rând îţi masezi puţin gingiile cu buricul unui deget cât mai aproape de rădăcina danturii. Dacă aduci apoi degetul la nas şi acest deget are un miros neplăcut… BINGO… eşti bolnăvioară de parodontoză.

Deşi acest test este rudimentar, îţi spune clar ca acolo, între gingie şi dantură se găsesc colonii de bacterii. Bacterii ce vor înainta şi pot duce la afecţiuni mult mai grave decât o simplă carie. Și tatrul contribuie la agravare.

8 alimente care pot determina apariţia cariilor

Un stil de viaţă dezordonat şi în partea de alimentar accentuează problemele de sănătate dentară sau chiar le determină. Produse precum:

Băuturile dulci şi carbogazoase
Citricele şi fructele de pădure
Oţetul
Vitaminele – fie că este vorba despre apă vitaminizată sau vitaminele masticabile
Dulciurile lipicioase
Alimentele cu conţinut ridicat de carbohidraţi
Alcoolul
Bomboanele tari

sunt printre bau-bau-urile dentare. Însă, consumate cu moderaţie şi cu o igienă dentară adecvată, pot fi minimalizate efectele.

Sigur că poţi să schimbi pasta de dinţi, periuţa şi chiar să foloseşti duşul bucal dar rezultatele nu sunt decât de moment sau de amânare.

Însă, pentru o diagnosticare corectă şi un plan de tratament este indicat să mergi la un medic dentist. Orice suspiciune are un sâmbure de adevăr ce ulterior poate duce la pierderea dinţilor dintr-un motiv sau altul.

Din momentul confirmării diagnosticului de parodontoză, este bine să şti că ai de ales între tratament chirurgical sau laser. Personal recomand laser, dar cred că depinde foarte mult de evoluţia bolii.

tratament laser criss-smile

Cu cât depistezi şi începi tratamentul mai devreme cu atât mai mult cresc şansele de vindecare. Sau, dacă estetica şi utilitatea o cer, se poate face o bună reconstrucţie a parodonţiului (aparatul prin care fiecare dinte este ataşat la osul maxilar/mandibular) sau a ţesuturilor moi. Logic că la pachet cu aceste tratamente trebuie să vină și o terapie conservativă.

Sunt persoane tinere, dar şi unele trecute de prima tinereţe care ignoră inflamaţiile gingivale. Şi acestea pot fi un semn de întrebare cu trimitere la boala parodontală.

Chiar dacă nu avem o leţcaie în buzunar, tot ne dăm seama când apar modificări în zona bucală. Nu te trezeşti peste noapte cu efectele unei bombe nucleare. Vei vedea întâi inflamaţiile, sângerările, parodontita.

Metode de tratare a parodontitei

Varianta cea mai cunoscută şi mai chinuitoare este cea clasică. Adică chiuretajul subgingival, detartrarea şi eventual îndepărtarea masei osoase afectare iremediabil. Nu ştiu în câte şedinţe stomatologice se face această procedură, dar dacă este cu rezecţie de ţesut osos, sigur nu este într-una singură.

Parodontita se poate diagnostica în prin trei metode: radiografie, consult stomatologic şi măsurarea plăcii de bacterii şi tartru dintre dinţi şi gingie.

Parodontita şi gingivita sunt maladii asociate parodontozei. De specificat este faptul că parodontita este o afecţiune ireversibilă.

În toată această poveste cu parodontoza trebuie să şti un lucru: doctorul ales pentru tratament este fie pro chirurgie, fie pro laser.

Să spunem că ai norocul să depistezi boala parodontală la debutul ei. Poţi fie

*să începi un plan de tratament prin terapie laser în 2-4 şedinţe distanţate
*fie tratamentul compact de o şedinţă destul de lungă şi poate anostă.

Însă, recomandările de igiena orală se vor schimba faţa de ceea ce ştiai până în acel moment. Orice medic dentist are afinităţile lui şi îţi poate recomanda un anumit produs sau un anumit tip de produse pentru igiena specială a zonei bucale afectate de parodontoză şi maladiile asociate. Nerespectarea acestor recomandări de igienă orală nu duc decât la pierderea timpului câştigat prin intermediul tratamentelor laser sau chiar chirurgicale. De fapt de ce ai face un tratament anevoios sau chiar dureros pentru a nu avea ulterior o igienă strictă sau puţin mai mult decât precaută?

Până una-alta, nu îți recomand un cabinet de stomatologie ci un studio multi specializat în tratamente stomatologice.

cabinetele dentare criss-smile

Studioul are un cabinet în cartierul Rahova şi unul în Giuleşti. Sunt modernizate şi aprovizionate cu materiale de dezinfecţie conform noilor reglementări sanitare. Doctorii sunt specializaţi şi la datorie pentru tine sau pentru cei în suferinţă. Iți recomand să cauți pe pagina lor de Facebook filmulețele de prezentare a cabinetelor. Au zona de triaj și

criss-smile2

Mai bine mergeţi la un control de rutină decât să trageţi tare pentru tratarea efectelor unei parodontoze rebele.

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

28 de comentarii

  1. oanaroman91 spune:

    Si gingiile mele sunt sensibile. Dar atata timp cat folosesc Sensodyne sau Parodontax e ok. Fac vizite regulat la dentist si ma asigur ca totul e bine.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Ma bucur.

  2. oriceieftin spune:

    Aoleu! In viata asta nu mi-e frica de nimic altceva decat de vizita la dentist.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Cunoscand medici buni in ultimi ani frica mea scade. Dar, am fobie de ace si caini agitati.

  3. Afectiunea este destul e des intalnita mai ales la o varsta mai inaintata, dar e bine ca poate fi tratata si eliminate eventualele complicatii.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      As vrea sa pot face o campanie de constientizare…

  4. Izabella spune:

    Ar trebui sa încep sa merg și eu mai des la consult!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      As merge de manuta cu tine daca si tu ai veni de manuta cu mine 🙂

  5. razvan99xp spune:

    Foarte bun și documentat articolul 🙂

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc

  6. Raluca Anghel spune:

    Super, mi-a plăcut mult articolul tau, e foarte util. Si eu tot aman vizita la dentist și ar trebui să nu o mai fac, n-am avut niciodată probleme asa ca nu am fost suficient de motivată:)) dar am să mă duc un curând

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Sper sa fie totul bine. Te astept cu vesti.

  7. albusteluta spune:

    Am gasit o multime de informatii utile! Multumim!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Cu mare placere.

  8. Multumesc pt info foarte utile, eu cam evit mai tot ce ai scris acolo si incerc sa mi tin dintii in control. Multumesc!

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Cu mare placere.

  9. Trebuie sa recunosc ca stiam destul de putine lucruri despre paradontoza. Sunt importante toate detaliile oferite

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Ma bucur sa aduc informatii noi si importante.

  10. Georgiana Sabina spune:

    Din fericire n am avut niciodata probleme cu paradontoza, nu am sangerari, dar mai fac carii din cand in cand.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Sper sa ai parte de un medic profesionist.

  11. Foarte util articolul! Recunosc ca prefer sa folosesc Paradontax decat sa merg la doctor. Nu-mi plac stomatologii.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Nici eu nu ii ageam pana sa inteleg ca am avut un start prost cu un medic stomatolog prost, dar cu spate…

  12. Din pacate eu am trecut prin toate problemele dentare posibile.De la simpla carie la implant. Acum medicina a avansat si nici o problemă dentara nu mai cauzeaza durere.Foarte fain articolul tau

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Multumesc. Sper ca in aceste momente dantura ta sa fie stabilizata si estetica.

  13. mihaelanistor spune:

    Trebuie sa avem mare grija de dinti, pandemia ne-a dovedit ca putem fi privati de servicii medicale perioada nedeterminata. Mi-am promis ca ma voi merge regulat la dentist pentru a identifica problemele din timp.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      SI eu mi-am promis, insa medicii cu care rezonez sunt la mare distanta de casa.

  14. Wow, nu cunoșteam toate aceste detalii despre paradontoză, dar măcar acum știu de ce alimente să mă feresc.

    1. Ordine sau dezordine spune:

      Sper sa nu fie o renuntare stricta. Sau macar sa fie un consum moderat.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!