Copacii vor înflori, păsările ciripesc și zboară în tandem, razele soarelui sunt calde… ce poate fi mai frumos după o iarnă lungă? Cum natura a reînviat, eu zic că este o idee bună să începi curățenia de primăvară și dacă tot răscolești casa cu susul în jos, de ce nu ai amenaja casa după regulile feng-shui? În așa fel, reînvie și casa ta și energiile bune.
Mai mult ca sigur ai mai auzit despre feng-shui, dar poate nu știi exact definiția. Eu ți-am sintetizat-o și sună cam așa:
Feng-shui este arta și știința de a aranja obiecte în casă pentru a atrage bogăția, armonia și dragostea.
Ce definiție frumoasă!
Cum să-ți amenajezi casa armonios pentru primăvară
Zic să începem cu regulile de bază pentru ca mai apoi să ajungem și la amplasarea obiectelor corect pentru ca energiile pozitive să fie la putere maximă. Fie că ești începător sau expert în această artă, eu ți-am pus la cap un ghid simplu cu 4 pași esențiali.
1 Intrarea în casă
Zic să începem cu începutul. Intrarea în casă este un loc în care se adună tot felul de obiecte care nu ar trebuie să fie depozitate acolo, precum: umbrele, pantofi, eșarfe și așa mai departe. În feng-shui intrarea în casă reprezintă modul în care energia pătrunde în casa și viața ta. Intrarea în casă se referă atât la partea din exterior, cât și la cea din interior.
Începe prin a aduna obiectele care nu ar trebui să fie amplasate acolo, aspiră, șterge pe jos și praful. Nu uita să ștergi ușa și să scuturi covorașul de la intrare.
Acum ai un spațiu liber și mai luminos care îi permite energiei să intre și să se acumuleze.
2 Ferestre curate
Geamurile reprezintă pentru adulți ochii, iar pentru copii vocea. Pentru a crea un feng-shui bun, te sfătuiesc să ștergi geamurile periodic. Eu am creat un obicei și o dată pe lună șterg geamurile interior și exterior. Ca să îți fie mai ușor, notează în calendar.
Dacă geamurile sunt curate, lumina soarelui intră mai abundent în casă, ceea ce ne energizează, vitalizează, iar încăperile par mai spațioase. Metaforic vorbind, ferestrele ne trezesc la realitate și vedem lumea înconjurătoare în cele mai frumoase culori.
3 Acordă atenție ușilor
Ușile reprezintă în feng-shui vocea ta și comunicarea. Ușile simbolizează și oportunitățile care vin spre tine. De aceea, trebuie să fii atentă la două lucruri:
*ușile să se deschidă complet, dacă nu, vei primi doar jumătate din oportunitățile pe care le-ai merita
*să te asiguri că ușile se închid și se deschid corect, iar balamalele nu scârțâie și broasca ușii funcționează corespunzător.
4 Organizarea obiectelor
Dacă vrei ca viața ta să fie mai liniștită, trebuie să începi fizic, adică să te debarasezi de lucrurile de care nu mai ai nevoie de prin casă și pentru că a sosit și primăvara, este timpul perfect! Fie că eliberezi un colțișor sau un sertar aruncă obiectele pe care nu le mai folosești sau sunt stricate ori defecte.
Cu timpul, acel spațiu se va aglomera din nou de obiecte, dar nu te agita. Este un obicei normal și poți periodic să aloci o zi în care sortezi lucrurile de prin casă, inclusiv haine.
Cum să-ți amenajezi casa de Paște pentru mai multă prosperitate
Credeai că nu există reguli feng-shui și pentru amenajarea mesei de Paște? Ei bine, ele există și ți le prezint pe scurt.
Fiind sărbătoare mare este normal să luăm masa cu familia și prietenii. Este recomandat să avem o masă rotundă sau ovală, pentru ca energiile qi să meargă în sens circular. Dacă ai o masă pătrată sau dreptunghiulară și nu ai chef să o schimb, nu-i nicio problemă, am soluția pentru tine.
Tu și soțul tău nu trebuie să stați unul în fața celuilalt, deoarece este o poziție conflictuală, cel mai bine este ca el să se așeze în capul mesei, iar tu în dreapta lui, iar în fața lui să se așeze un oaspete.
Dacă tot v-ați așezat la masă, bănuiesc că ai și preparate. Avem și aici reguli cum să așezăm preparatele. Platoul se așază în centrul mesei, în extremitatea stângă așezăm ouăle înroșite, friptura se pune în dreapta sus a platoului, salatele în mijloc, legumele în stânga jos, iar desertul în partea dreaptă de jos a platoului. Nu-i foarte complicat. Trebuie doar să vizualizezi platoul, îți va fi mult mai ușor.
Am vorbit despre masa de Paște, acum să vorbim și despre casă. Te sfătuiesc ca înainte de această mare sărbătoare din primăvară, să te apuci de curățenia de primăvara, astfel elimini energiile negative. Dacă tot ai luat și ultima fărâmă de praf, ce ar fi dacă ai reamenaja sau decora puțin?
M-am gândit la câteva obiecte de decor simple și care sunt la îndemâna oricui și perfecte pentru un novice în arta feng-shuiului.
1 Plantele verzi sunt o întruchipare energiei vieții și aduc o vibrație pozitivă în case. Gândește-te că sunt o doză de prospețime, vitalitate și sănătate. Dacă nu ești o expertă în îngrijitul plantelor fă un mic research pe Internet și caută cea mai potrivită plantă pentru tine și casa ta.
Mic sfat: ia în calcul luminozitatea încăperilor. Dacă ai respectat pasul doi din micul ghid de mai sus, nu trebuie să îți faci prea multe griji.
2 Oglinzile sunt un obiect de bun augur în orice casă. Scopul oglinzii este de a dubla abundența, în special dacă o pui astfel încât să reflecte masa unde mâncați de obicei.
3 Vazele înalte pot fi umplute cu lămâi, portocale sau mere pentru a crea o piesă centrală care să reprezinte hrană și abundență. Trebuie să umpli aceste vaze sau boluri doar cu fructe proaspete.
4 Bol cu usturoi, știu că sună ciudat, dar în feng-shui bolul cu usturoi, fie el proaspăt sau artificial reprezintă bogăție și acumularea ei. În această artă, bolul cu usturoi este o piesă centrală care se așază pe masă.
Amenajarea casei de Crăciun
Ce să vezi?! Conform acestei arte și până și un brad de Crăciun trebuie plasat într-o loc potrivit, astfel încât energia qi să îți cuprindă casa și viața la cel mai înalt și prosper nivel.
Deoarece m-am gândit că ești începătoare în această artă, nu am intrat în detalii prea tehnice. Dar pentru a înțelege mai bine unde să poziționezi un brad de Crăciun, trebuie să știi că fiecare colț din casă corespunde unei zone bagua și care în chineză înseamnă opt zone și o culoare specifică. Fiecare zonă reprezintă un aspect al vieții, dar vom vorbi despre acest subiect mai pe îndelete într-un alt articol.
Cea mai potrivită zonă bagua pentru a așeza un brad de Crăciun artificial sau natural este în partea de:
–est a casei care reprezintă familia și sănătatea, iar culoarea specifică este verdele;
–sud-est simbolizează banii și abundența, cu mov ca și culoare reprezentativă;
–sud ce semnifică faima și reputația, iar culoarea acestei zone este roșu.
Dacă nu poți plasa bradul în zonele acestea cele mai prolifice, fi fără grijă! Mai există zone unde poți să așezi bradul și să nu strici nicio energie.
Ah, dacă tot vorbim despre brazi de Crăciun, te-ai decis ce brad de Crăciun cumperi anul aceasta? Un brad natural sau un brad artificial? Sfatul meu este să cumperi un brad artificial. Este și mai economic și o decizie înțeleaptă din punct de vedere al protejării mediului, dar deja știi asta.
Acum să îți zic un secret. Știu eu un magazin tare care au tot felul de brazi artificiali de lux, superbi! Găsești brazi artificial de 1m, 2m sau chiar 3m! Wow! Ah, și mai găsești și brazi super bogați în crenguțe. Sau cu crenguțe mai puține, ca și bradul copilăriei noastre, care imită perfect aspectul bradului natural! Te va păcăli și pe tine. Crede-mă! Magazinul se numește brazicraciun.net.
Acum că am rezolvat și cu bradul, zic să purcedem mai departe și să îți spun unde mai poți să pui minunăția asta de brad artificia. Dar totul depinde de zonă și astfel alegi și cromatica decorațiunilor:
-nord (carieră): trebuie să ai decorațiuni de culoarea albastră, neagră, albă sau gri;
-nord-est (auto-cultivare): folosești decorațiuni de culoare roșu, roz, galben sau culori pământii;
-sud-vest (dragoste): sunt exact aceleași culori ca și în zona nord-est de auto-cultivare;
-vest (creativitate) folosești nuanțe pământii și ale metalelor;
-nord-vest (susținătorilor și ghizilor spirituali) se folosesc aceleași culori ca și în zonele de nord-est și sud-vest.
Dacă tot am vorbit de brazi și împodobitul lor, ce spui dacă îți dau și niște idei simple de decorațiuni făcute de tine? Poți să le faci împreună cu partenerul, familia sau copilul. Crede-mă! O să vă distrați de minune și veți crea amintiri frumoase. Poate lași decorațiunile alea ca și moștenire și amintire de familie! Ce zici?
Decorațiunea #1: Conuri de brad sclipicioase
Să zicem că așezi bradul în zona de nord-est sau nord-vest a casei și ai nevoie de decorațiuni de culoare pământie. Știm deja că nu prea o să găsești cine știe ce. De aceea m-am gândit că ar fi o idee excelentă să lipești sclipici auriu sau roșu, în funcție de specificul zonei, pe niște cornuri de brad, nuci sau ghinde.
Ai nevoie doar de sclipici, lipici (am făcut și o rimă) și conuri sau ce alegi tu. Ah, da! Și de ață! Gata! Ai cele mai ingenioase decorațiuni! Abia aștept Crăciunul!
Decorațiunea #2: Steluțe din tuburi de hârtie
Pui bradul în zona sudică a casei, zona faimei și a reputație, iar culoarea asociată este roșu. Ce decorațiuni roșii am putea face?! Hmm…?! Gata! Știu!
Ce spui de steluțe din tuburi de hârtie? Fie de la rola de șervețele de bucătărie sau de la hârtia igienică. Este simplu! Ai nevoie de vreo 10 role sau câte ai, o foarfecă, lipici și sclipici roșu (sau în funcție de culoarea zonei în care amplasezi impostorul de brad artificial de arată ca unul natural).
Instrucțiuni clare și precise: cu mâinile aplatizezi tubul de hârtie și tai fâșii cam de 1cm lățime, astfel încât obții cercuri, care arată ca o petală. O să înțelegi când le tai. Lipești bazele a 5 sau 6 „petale” sau câte vrei tu, până obții o steluță. Pui lipici din belșug și le îmbăiezi într-o baie de sclipici. Ah, ce viață glamour!
Decorațiunea #3: Brăduț din crenguțe
Încă o decorațiune simplă, dar cu un efect wow ce poate să fie și pe placul artei feng-shui! Pui bradul în zona estică. Ai nevoie de decorațiuni verzi, clar că găsești, dar ar fi păcat să nu te relaxezi și în același timp să fii și creativă!
Găsești pe afară o mulțime de crenguțe! Poți crea triunghiuri din crenguțe pe care le lipești sau le legi cu ață între ele, astfel încât să aibă formă de brăduț. Poți să îl faci cât de mare vrei tu.
Și pentru că suntem femei și ne place cam tot ce sclipește, de ce să nu avem un brăduț sclipicios? Din nou, lipici și sclipici verde. O încântare a ochilor!
Dacă pui bradul în zona nordică, o idee genială ar fi să accesorizezi brăduțul din crenguțe cu sclipici alb, zici că este nins!
Sper că nu te-am înnebunit prea tare cu arta feng-shuiului. Respiră adânc, închide ochii, vizualizează cum începi curățenia de primăvara. Cum aranjezi masa de Paște, cum împodobești bradul și cât ai zice feng-shui ai terminat toată treaba! Să vină energiile pozitive din abundență! Ne auzim și data viitoare. Numai bine!