Ce aș face dacă eu aș fi Librarul

Sunt tristă. Am pierdut o carte. Prin casă, nu afară, că de, suntem și în izolare la domiciliu. Copiii doresc să le-o citesc la culcare, atât la somnul de prânz, cât și la cel de seară. Dar ia cartea de unde nu-i.

Probabil voi cumpăra o alta, dar la salariu. Până atunci însă trebuie să improvizez ceva pentru a le trece dorul copiilor de poveste. Mă topesc toată când văd că se culcă cu suspine și cu gândul la carte.

Cine se gândea că Ana, Victor și Neuro descoperă misterele creierului – Poveste terapeutică va fi o lectură atât de îndrăgită de către copii?

Ce să fac, ce să fac?

M-aș da peste cap, dar tare îmi este că îmi stric cocul perfect de casnică. Aș spune 3 cuvinte magice, dar cred că m-ar băga vrăjitoarele din Ferentari în stabor, nu ar ține cont că le sunt vecină de 35 de ani. Să fiu un fel de Tanti Prezentatoarea? Asta nu ar fi rău, dar măcar să o parodiez bine pe Mirele Retegan, dacă nu vreau să se supere pe mine, apoi ajung eu personaj în a ei gașcă.


Am decis. Mă dau în spectacol.

Asta voi face. Pur și simplu voi încerca să reproduc conținutul cărții ilustrate în modul meu propriu. Cam cum face Librarul cu papion.

librarul cu papion

Am o casă la dispoziție pentru scenă și vreo 20 de plușuri pentru rechizită. Bonus, două stresuri și jumătate (pisică) de copii.

Vă invităm dragi copii și părinți să fiți martorii primei scenete cu mami, Alin și Denis. Sceneta este fix improvizație și s-a filmat cursiv 😀

Ce veți vedea:

Am ales să prezint dorința unei fete de a citi și a se juca mult, ignorând oboseala și orele de somn.

Până una, alta, am făcut acest mic joc de pus cărți pe masă. (Adică fix atât, pun cărți pe masă. Încă nu mi-am luat statut întreg de pedagog, dar nu este timpul pierdut cu această pandemie 😛 )

Jocul poate fi startul pentru a explica și altor copii ideile principale din cartea Ana, Victor și Neuro descoperă misterele creierului.

Vizionare plăcută 🙂


Deși nu am crezut în ruptul capului să pot filma integral povestea, pauza nu a venit din cauza copiilor. Un curier a venit cu ultimul pachet cu cărți. Una pentru copii, din seria Murdărici și una pentru mine, pentru sufletul meu, 50 de femei care au schimbat lumea. Logic că tot pentru educația copiilor am luat-o. Mi-am propus să le fac o mini librărie pentru copii acasă 🙂

Urmează partea cu numărul 2 din mica noastră scenetă 😛 Vizionare plăcută 🙂


Acum trebuie să vă dau o mică explicație: am găsit într-un final cartea cu pricina.

descopera misterele creierului la librarul cu papion

Copii au ascultat povestea de multe ori. Pasaje întregi o știu pe de rost. Știu să corecteze dacă spun ceva greșit. Dar, tot nu reușesc să îi culc fără neplăceri 😛

Ceea ce vreau să vă spun este faptul că pandemia nu va afecta literatura, cititul poveștilor și jocurile de rol. Nu pe cei ce oricum fac cumpărături din librărie online.

Da, nu mai avem multe librării efectiv pe stradă, dar ele sunt mutate în online. Sunt mutate cu mult mai multe posibilități. Cu aplicații sau instrumente bune de a face povestea atrăgătoare. Cu seturi de creație sau seturi de cărți ce nu aveau loc efectiv în spațiul limitat al unei librării fizice.


De aș fi Librarul cu papion din Timișoara ofertele mele online ar fi bazate pe activități interactive precum aceasta.


În urma unui eventual clasament se pot face oferte sau se pot da premii.

A nu se confunda cu jocurile ce distrag atenția copiilor de la lecții, teme și activitățile în familie.

Am cărți. Multe aș spune. Și parcă tot nu îmi ajung. Și acest lucru îl observ și la copiii mei. Vor cărți pentru copii. Vor povești pentru copii, nu din alea fără imagini(cum le văd pe ale mele). Cărțile de colorat le urăsc din tot sufletul. Nu le consideră creative.

Nu sunt genul de om care să cumpere o carte la recomandarea cuiva. Nici de adulți, nici cărți pentru copii.

Am vreo zece cărticele ce stau dosite pentru că nu au prezentat interes, pentru că nu au imagini colorate sau pur și simplu pentru că nu citește tati din ele (au scris mic).


Însă, avem multe cărticele ce permit citirea pe diferite tonuri. Permit o citire lejeră, completată de imagini clare și echilibrat colorate. Avem serii de cărticele ce pot da senzația de serial copilului. Murdărici este una dintre ele.

De aș fi un librar în plină pandemie aș face zeci de mici filmulețe fix cu partea cea mai captivantă din cărticelele pentru copii și le-aș posta la prezentarea cărții.

librarul cu papion Timisoara

Aș face întâlniri virtuale cu grupe de grădiniţă iar eu să fiu un personaj din poveste. Aș juca diferite jocuri pentru a ghicii copiii povestea.

Și nu voi uita de părinți și bunici. Să am întâlniri de sfat și cu ei. Ce-i drept unii au nevoie serioasă de instruire spre lectură. De, au luat viața prea în serios și au uitat de un Păcală sau Amintiri din copilărie.

Acum avem amintiri din pandemie, Păcală la făină și Punguța aproape fără de bani. La teribiliști le-aș împărții nitel din roadele câmpului din Povestea poveștilor.

Revenind la povestea noastră

Ana, Victor și Neuro descoperă misterele creierului este o poveste bună atât pentru mami cea speriată (de bombe), cât și pentru tati cel obosit. Bună pentru buni cea încăpățânată, cât și pentru bunelul cel plin de mister. Nu apelez acum la cuvântul „BIBISTROCEL” pentru a mă da mare cu el, dar pentru un librar, și cu papion, cuvintele mari vin din cărți mici.


Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2021

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Ați auzit de Omega Omnident?

lun apr. 5 , 2021
Salutare, În acest articol voi vorbi despre Clinica Stomatologică Omega Omnident. Este vorba de o clinică dentară cu două sedii în Bucureşti. Acest articol face parte din seria de prezentarea a cabinetelor stomatologice din țară. De ce am ales să scriu astăzi despre Omega Omnident? În primul rând pentru că […]
receptie
%d blogeri au apreciat: