Nu ştiu dacă am formulat corect întrebarea, având în vedere faptul că nu ştiu dacă 1 kilogram îmi ajunge pentru zi, o lună sau un an. Voi ţine cont însă de vorba aceea care zice că ”esenţele ţări se ţin în sticluţe mici”, dar mai ales de faptul că aveam nevoie de o unitate de măsură.
Fericirea mea este legată în perioada aceasta de confortul financiar. Aici nu voi măsura banii în kilograme de monede sau în kilograme de bancnote, ci în libertatea de a-mi permite uneori să cumpăr două porţii de mâncare de la autoservirea din cartier, pentru a utiliza timpul alocat preparării mâncării pentru ceva mai productiv financiar. Uneori şi planificatul venitului net al familiei necesită un timp de gândire.
Cu pixul în mână şi cu cel puţin o coală A4 în faţă, cu ștatul de plată al soţului şi cu comisionalele mele, cu voucherele şi barterele obţinute, calculez venitul familiei. Aştern pe o coloană CHELTUIELI şi pe alta restul de bani rămaşi (aproape insuficienţi), ce trebuiesc drămuiţi până la următorul salariu.
Aici intră în joc puţină educație financiară. Aici sunt investite cele 2 porţi de mâncare de la autoservire. Încep să valorific obiectele primite. În cazul în care erau pe lista de cumpărături, contravaloarea lor sau suma pusă separat pentru achiziţionare este realocata către un alt proiect existent sau în aşteptare.
Vouchere, bonuri valorice sau coduri de reducere, dacă pot să le folosesc la cumpărarea de produse consumabile în casă, îmi dă iar posibilitatea de a realoca suma folosită în mod frecvent pe acele cumpărături.
Uneori, soţul este solicitat să lucreze o zi în locul unui coleg, activitate pentru care este remunerat în afara salariului. În general îi las acea sumă pentru blugi sau încălţări ce le strică exagerat de repede.
Se mai întâmplă să primesc legume şi fructe de la socru. Le calculez o valoare în luna primită iar eu nu le mai cumpăr la salariul soţului, banii fiind realocaţi.
Uneori, metode interesante de economisire/cum să faci bani găseşti şi în casă, cu ajutorul calculatorului. Un obiect electrocasnic mai vechi dar în perfectă stare, poate să fie vândut iar suma obţinută poate fi utilizată pentru a lua un nou produs. Haine bine întreţinute, de firmă sau nu, pot lua drumul magazinelor de tip SH de lux, iar contravaloarea lor îţi revine aproape integral. Pot obţine bani pe cărţi, mobilier, bijuterii sau ceasuri. Poţi primii vouchere pe gunoiul selectat pentru reciclare.
Toate acestea sunt scamatorii pe care le aplic eu. Voi, dacă aveţi fiecare un loc de muncă, este mai uşor de contorizat venitul net al familiei.
Să faci economie nu înseamnă să fi zgârcit.
Unele cheltuieli sunt impulsive şi consumă un buget incredibil de mare. Tu şti care este preţul stilului tău de viaţă actual? Poţi să ai independență financiară! Se învaţă, nu este greu. Şi chimie ai învăţat şi nu credeai că este posibil.
În ajutorul persoanelor care vor să îşi permită numai din salariu o excursie minunată în ţările calde să spunem, BCR a creat Școala de Bani numai cu materia numită metode de economisire.
Acest program se adresează copiilor, adolescenților și adulților.
Un alt proiect BCR este Școala de bani pe Roți, ce urmărește să educe financiar copiii cu vârste între 7 și 14 ani.
Şi eu am fost la cursurile organizate în Sucursala Drumul Taberei. Domnul profesor, un tânăr carismatic, mi-a arătat metoda lui de economisire dar şi metode de a scoate bani din piatră seacă, cu acelaşi venit net lunar: becuri economice, exerciţii de sală în parc, miercurea cu Orange, gătit acasă, produse mai ieftine, dar calităţi apropiate de cele cumpărate frecvent.
Acest tânăr domn, avea atât de multe categorii în care împărţea banii, încât mă întrebam dacă chiar îi ajung în fiecare lună. Ca un fapt divers, avea categorie pentru cadouri şi mers la film. Dacă nu folosea acei bani, în punea într-un depozit bancar la următorul salariu.
Cu un calcul minuţios, îţi poţi face planuri pe termen mic, mediu şi lung, alocând lunar buget către aceste proiecte. Pot fi planuri de pensie privată, de educaţie pentru copii, sau nunta mult visată.
Să fi independent financiar este o mare realizare. Tu ai încercat?
Acest text a fost scris pentru proba 6 din cadrul concursului SuperBlog 2018.
[…] Cât costă 1 kilogram de fericire financiară? […]