Căsuța mea, cea supărăcioasă

Nu mai ţine vrăjeala. Am început să o ameninţ.

certificat energetic pentru casutaCertificat energetic îţi fac! Uneori îmi doresc atât de mult să te vând, ca să scap de tine. Îmi mănânci toţi banii, mai ceva ca o soţie. Nici nu pot să scot capul prea mult în lume, că imediat ceri ceva. Ba o tencuială, ba o şapă, ba zugrăveală. Să nu mai spun de reţeaua electrică sau căldură. Am 30 de ani şi nu sunt însurat. Încep colegii să facă mişto de mine, că sunt căsătorit cu o casă.

     Cam aşa se duc serile în viaţa mea. Am mereu discuţii cu dânsa. Este mereu supărăcioasă. Are şi nume: „Căsuţa de paiantă”. Ce-i drept, ar trebui rebotezată, pentru că are „nişte” operaţii estetice şi de consolidare. Are un tip nou de liposucţie, numit „dărâmă până la scândură şi umple cu multibat”. Apoi i-am pus şi tălpi noi, cam reci, dar cu siguranţă mai rezistente decât duşumeaua pusă de bunicul. Pe ici, pe colo, i-am schimbat şi nişte maţe electrice. Începuse să nu mai digere aşa de bine curentul utilizat de mine. Îmi dădea cu artificii, deşi ştiu sigur că în iulie nu este Revelionul. Bine, este ziua mea de naştere, dar nu dau bine artificiile în miezul zilei.

     Ce este drept, nici zona unde este construită casa nu mă ajută prea mult, în cazul în care chiar mă decid să o vând. Ferentari, ţigani, mizerie, manele şi bmw-uri multe. Apoi musai să îi fac certificat energetic ieftin. La cât am băgat în ea, zici că este sac fără fund. Cu siguranţă este o casă femeie. În ziua de salariu îşi cere dreptul la „cosmetice” pe ici şi pe colo.

     Luna asta, m-a stors binişor de bani. Ba am făcut şi credit până la salariu. Am fost nevoit să îi schimb „epiglota” (a se înţelege uşa din lemn, ultima de acest fel din casă). După montare, aştept 2-3 zile să văd ce diferenţă este, apoi îi fac şi termografie.

     Şi nu o dau pe mâna oricui, ci pe cea a unui doctor, doctor inginer de specialitate. Acesta va face termografia în construcţii doar în sezonul rece. Numai bine, la meteo se anunţă cu zero grade în nopţile următoare.

     Casa mea este atât de activă, încât îmi doresc din tot sufletul să o fac mută (a se înţelege pasivă). Îmi fac puţin timp după ce am făcut puţină curăţenie în casă şi încep să caut pe net termoviziune clădiri. Aşa am dat de „Enermed Impex SRL. Aceasta oferă servicii de audit energetic, certificare energetică și termoviziune pentru clădiri și mentenanță a instalațiilor. Sunt atestați de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) în certificare energetică și termografie, pentru toate tipurile de clădiri, atât rezidențiale, cât și spații comerciale, spații de birouri, hoteluri, case pasive energetic, farmacii, spitale, instituții de învățământ.”

     Deja sună interesant. Dau să mă aşez mai bine, dar constat că locul ales este incomod. Mă duc în vârful patului şi mă sprijin de perne. Încep să caut direct „case pasive”. Astea ori fi acele case atât de vechi, încât nu mai au forţă sau chef să ceară ceva?! Constat cu uimire că denumirea de „casă pasivă”, nu este deloc legată de o casă veche. Scopul iniţial al constructorilor de astfel de case a fost scăderea la minim a necesarului de energie pentru încălzire a clădirii. Hmmm, unde îi găsesc eu pe aceşti oameni?! Mai poate să îi facă ceva căsuţei de paiantă? Citesc mai departe, cu gânduri la planuri mari. Doresc să îmi fac căsuţa una pasivă (sau cât mai „abdatata” posibil de una pasivă). Încep să îmi notez la liniuţă ce presupune asta:

-Termoizolaţie groasă de 20-30 de cm, etanşă
-Instalaţie performantă de ventilaţie cu filtru de praf şi alergeni şi cu recuperare de căldură, ce transferă energia termică a aerului uzat eliminat aerului proaspăt introdus.
-Un sistem de ferestre specifice casei pasive, care să nu dea senzaţie de frig chiar şi în zilele de iarnă
-Energie solară

-Vara, temperatura interioară poate fi ţinută sub 25°C fără a utiliza vreun sistem de climatizare,
-Sistemul de umbrire, ce ţine temperatura casei sub 25 de grade celsius în lunile de vară
-Pompă de căldură

     Buuun. Acum am o grămadă de informaţii, şi nu ştiu ce să fac cu ele. Am apucat să îi promit venerabilei căsuţe că îi fac o transformare totală, ca la acele emisiuni cu nume legat de muchia cuţitului.

     Oare cine se ocupă de transformările acestea? Tot doctori, ca cei din termografie? Răspunsul l-am găsit tot pe internet: ingineri deosebiţi, realizează unele calcule făcute temeinic. Acestea se concretizează într-un bilanţ energetic prin PHPP, ce este un proces de proiectare laborios.

     Ok, este complicat. Căsuţa mea, cu greu va redeveni „domnişoară”. Procesul ei de „strâmtorare” a consumatorilor este dificil. Cine m-a pus să îi promit că o fac iar virgină?! Cine? Cine? Da… răspunsul îl dau tot eu… Mama! Mama vrea să îmi aranjez casa, ca să pot aduce şi eu o femeie ce nu va fugii de frig sau de tencuială căzută. Degeaba am eu pat mare, de 2 pe 2, frigul şi oleacă de igrasie tot se găseşte în casă.

Ia uitee… Criteriile exclusive ale caselor pasive sunt următoarele:

  • necesarul specific de energie pentru încălzire ≤ 15kWh/m2an sau
  • necesarul specific maxim de energie pentru încălzire ≤ 10W/m2 şi
  • etanșeitate n50 ≤ 0,6 h-1 şi
  • necesarul specific de energie primară ≤ 120 kWh/m2an

Bilanţul energetic al caselor pasive se calculează cu programul de calcul Passivhaus Projektierungs Paket (PHPP).

No bine, da nu am înţeles nimic. Mai bine dau eu o fugă la chinezi, cumpăr un program ce îl instalez în maţele căsuţei, iar aceasta începe să vorbească. Va spune singurică ce o doare sau ce vrea să îi mai operez/modific. Cu riscul de a vorbi mai mult singură, prefer să îmi spună ea, pe înţelesul meu, ce anume îi sporeşte confortul şi îi dă energii pozitive.

Sau să apelez la Enermed Impex SRL? certificat pentru casuta mea

Acest text a fost scris pentru SuperBlog 2017

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

1 comentariu

  1. […] Căsuța mea, cea supărăcioasă […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.