Pentru proprietarii care doresc sa realizeze alimentarea cu apa a casei de la un foraj, este esential sa cunoasca toate datele legate de foraj, precum si date legate de consumul zilnic, lunar etc. Astfel, veti fi in masura sa alegeti varianta cea mai buna de instalatie de alimentare cu apa provenind dintr-un put forat.
Datele forajului se refera la urmatoarele: stabilirea nivelului static, nivelul dinamic in raport cu debitul, diametrul de tubare, pozitionarea filtrelor si nu in ultimul rand debitul maxim.
Datele consumatorului cuprind: debitele zilnic si lunar necesare, alaturi de debitul maxim. In acest fel, puteti stabili daca trebuie sa montati un simplu hidrofor in caminul forajului ori in apropierea intrarii in resedinta proprie sau sa optati pentru o varianta mai complexa de instalatie. In general, daca debitul maxim necesar este mai mic decat cel al forajului, in conditiile unui nivel dinamic sub 8 metri, inseamna ca nu aveti motive sa investiti intr-o solutie mai sofisticata. Daca nivelul dinamic se ridica peste 30 de metri, este preferabil sa optati pentru o pompa submersibila de buna calitate.
De obicei, pentru casele familiale, este suficient un metru cub, in timp ce pentru pensiuni veti avea nevoie de 3 si uneori peste 10 metri cubi.
Sfaturi de urmat pentru durabilitatea forajului de apa pentru casa:
- Este bine sa evitati pornirile dese si frecvente ale consumatorului.
- Acordati atentie sporita alegerii echipamentelor pentru realizarea forajului! Cereti opinia unei firme specializate in servicii de executie foraje de alimentare cu apa.
- Problemele cauzate de acumularea de nisip in foraj sunt adesea determinate de prezenta unei pompe de exploatare necorespunzatoare!
- Existent unei mici denivelari, de sub zece metri de pilda, indica un debit mai redus decat al stratului acvifer
- Evitati amplasarea pompei submersibile in dreptul filtrelor, exceptand cazul in care un expert in domeniu va indica acest lucru.