Când Doamna Directoare de la creşă are dreptate

      Creşa, grădiniţa, şcoala sau internatele presupun o perioadă de acomodare. Cu spaţiul, cu mâncarea, cu viruşii. Fiind mamă de doi copii mici, la noi o gripă “banală” face cât un dinozaur, iar o enterocolită cât un tren supărat în gară.

Povestea de astăzi are legătură cu noua creşă, cu doamna directoare şi cu un stil de viaţă sănătos. Deşi nu aş vrea să spun asta, ne aflam într-o perioadă bolnăvioară. Copilul A contactase un virus la stomăcel ce se manifestase două zile precum enterocolita, apoi a dispărut brusc. Cu toate acestea, am ţinut copiii acasă o săptămână. În această săptămână era programată şi şedinţa anuală la creşă. Doamna educatoare de la grupă a vrut să se asigure că fiecare copil va avea un reprezentant şi a sunat fiecare părinte în parte, chiar şi pe mine. Am confirmat prezenţa şi m-am dus în ziua stabilită.
Odată ajunsă la creşă, mi s-a indicat locul şedinţei şi am nimerit în plin discurs al doamnei directoare. Sala fiind plină, am vrut să rămân la uşă, dar mi s-a făcut semn să mă aşez jos, alături de ceilalţi părinţi. Apoi… ţine-mă Doamne. O voce puternică, cu rezonanţă în toată sală a început să enumere punctele importante de pe planul şedinţei.
Întârzieri, evitarea cabinetului medical pentru triajul zilnic, comportament neadecvat cu mobilierul instituţiei, limbaj calomnios la adresa personalului şi AMBALAJE ŞI RESTURI DE DULCIURI lăsate pe băncuţe la plecarea de la creşă. AICI a explodat bomba.

– De ce Doamne iartă-mă daţi copiilor de 1 an – 2 ciocolată, Kinder, napolitane şi chipsuri?! Numai pentru că au gust bun? Dar ţin de foame? Dar le suportă stomăcelul acela micuţ şi firav? Ştiaţi că sunt produse ce predispun la obezitate infantilă şi acest lucru la o vârstă atât de mică poate să modifice scheletul viitorului adult? Tot voi veniţi apoi cu reproşuri la educatoare sau la doamnele de la bucătărie pentru că voi credeţi că le dau mâncare stricată copiilor. Ştiu că trăim într-o perioadă a consumerismului şi centrele comerciale sunt pline de tot felul de rontanele tentante, colorate şi ieftine, dar fără un aport în creşterea sănătoasă a copiilor. Dacă staţi să vă gândiţi câţi bani daţi pe toate porcăriile astea şi apoi pe medicamente pentru tratarea copiilor, veţi vedea că nu sunt o investiţie atât de bună.

În acest moment doamna directoare se duse la un coş de gunoi din apropiere şi îl varsă în faţa părinţilor.

– Uitaţi, acestea au fost adunate numai de la etajul 1. Pe ambalajul produselor sunt menţionate cel puţin două/ trei E- uri interzise în alte ţări. Cu voia voastră vreau să vă fac câteva propuneri legate de meniul pe care dorim să îl preparăm pentru copiii dumneavoastră.

Dorim să introducem paste integrale şi miere de Manuka. Acum le voi lua pe fiecare în parte pentru a vă aduce la cunoştinţă calităţile lor şi rolul în alimentaţia copilului mic. Voi începe cu pastele. Am vrea să fie integrale, adică bobul să fie măcinat întreg, fără să se îndepărteze coaja, ceea ce cunoaştem sub numele de târâță. Şi acea coajă are rolul ei nutritiv şi este exact acel ceva ce ţine mai mult de foame. Indiferent că este făină de grâu, orez, ovăz, hrişcă, cartofi sau orz, pastele sunt atât de adaptabile în gastronomie încât pot fi servite atât ca mâncare alături de legume sau cărniţă, dar pot să fie şi un desert delicios şi consistent. În indiferent că le gătiţi ca spaghete, melcişori, în ciorbiţă sau în budinci cu brânză şi stafide, pastele integrale sunt uşor de digerat pentru cei mici. Mai trebuie să aveţi grijă la porţia oferită copilului în faţă.

În acest moment, privirea îmi fuge prin sală şi analizez toate burţile din raza mea vizuală. Cam trei sferturi din cei prezenţi au abdomen proeminent, iar bărbaţii sunt veritabili urşi pregătiţi de iernat. Un zumzet slab se aude din sală, unde fiecare parcă încearcă pe limba lui să explice alegerile făcute.

– Domnilor, dacă îmi permiteţi, voi explica şi propunerea mierii de Manuka. În primul rând este un produs dulce, ce poate înlocui cu succes orice fel de desert din comerţ. Ba mai mult, aceasta are vitamine, minerale şi oligoelemente esenţiale pentru o bună dezvoltarea a copilului dumneavoastră.

produse cu miere de manuka
Este un produs atât de concentrat dar şi natural în acelaşi timp, încât poate fi folosit şi ca tratament de recuperare sau pentru imunizare. Conţine doi compuşi antibacterieni, aminoacizi esenţiali şi polen. Deşi este un produs foarte bun, nu se recomandă copiilor sub 1 an. După vârsta de 1 an, stomacul copilaşilor este capabil să proceseze acest produs.

     Mierea de Manuka are proprietăţi antimicrobiene, iar folosită pentru sănătatea orală împiedică formarea plăcii dentare, protejează împotriva cariilor şi menţine gingiile sănătoase. Pentru sistemul gastro intestinal mierea de Manuka luptă împotriva paraziţilor, a refluxului gastric sau a bacteriei ce duce la apariţia ulcerului. Ba chiar luptă şi împotriva infecţiilor de spital precum stafilococul auriu. Ba mai mult, mierea vă ajută să mă calmaţi copiii. Antioxidanţii din miere ajută la scăderea colesterolului şi favorizează un somn odihnitor dacă se pune o jumătate de linguriţă într-un ceai călduţ, nu fierbinte şi se bea cu jumătate de oră înainte de culcare. Acest aliment poate înlocui cu succes zahărul din casă şi se foloseşte într-o cantitate mult mai mică decât zahărul obişnuit. Mierea nu se procesează termic.

         Pe lângă paste integrale şi miere, mai puteţi să le oferiţi copiilor migdale, merişoare, curmale şi smochine, iar când aceştia mai cresc puţin, puteţi să completaţi cu seminţe de chia, goji sau caju. Produse de o calitate foarte bună găsim la Sano Vita.

După atât vorbă, doamna directoarea a făcut o pauză. I se uscase gura şi a cerut un pahar cu apă. A lăsat ceata de părinţi să respire puţin apoi a spus că urmează alegerile şi hotărârea consiliului în legătură cu propunerile făcute. Dar înainte de acestea trebuia să se aleagă membrii consiliului dintre părinţii copiilor din sală.

Voi ce spuneţi? S-a aprobat în meniu introducerea pastelor integrale şi a mierii de Manuka?

 

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018

Mierea de Manuka provine din Australia şi Noua Zeelandă şi este făcută din polenul arborilor de manuka.

Prima dată a fost folosită de triburile Maori.

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

1 comentariu

  1. […] Când Doamna Directoare de la creşă are dreptate […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.