Salutare,
Astăzi scriu un articol cu iz de nostalgie. Tema aleasă este despre piesele de maşini. Mai precis “filtrele”.

Îmi aduce aminte de perioada când am lucrat la un services auto în zona Plevnei. Să spunem că partea frumoasă erau clienţii şi şoferii de la firmele de aprovizionare. Sau voi aţi avut şefi buni? Uneori ajung să cred că un şef bun este un mit. Dar lăsăm această conversaţie pentru altă dată.
De ce am ales să scriu despre filtre auto?
În primul rând pentru că aerul este din ce în ce mai poluat. Pentru că Bucureştiul miroase precum un foc de cauciucuri, atât la periferii cât şi în centrul său. Ba mai mult, la periferii mai profită de ocazie şi oamenii străzilor ce vor să se încălzească cu ce apucă. Plastic, pal sau anvelope uzate pentru ei nu contează cât timp produce căldură pentru 40 de minute.

Articolul de astăzi este dedicat posesorilor de maşini şi cu precădere marca Land Rover. Am ales pur aleatoriu, nici măcar nu este marca de maşină a familiei. Oricum informaţia este general valabilă.
Cele 4 filtre selectate pentru acest articol sunt:
*Filtru de aer
*Filtru de polen
*Filtru de combustibil
*Filtru de ulei
Filtru de aer
Este proiectat pentru reţinerea oricărui tip de murdărie şi alţi contaminanţi nocivi. Deşi recomandarea standard de schimbare a lui este la 15.000 de km, uneori este mai bine să fie schimbat mai devreme.
Poţi verifica singur dacă aspectul filtrului de aer este schimbat sau dacă miroase urât. Dacă nu te descurci, poţi apela la un services autorizat pe marca maşinii tale. În cazul articolului de astăzi marca Land Rover.
În cazul în care nu umbli sub capota dar observi următoarele semne:
*Consumul mai ridicat de carburant
*Pornirea greoaie a motorului
*Sunete ciudate ale motorului
*Bujii care nu mai funcţionează corect
*Martorul „Check engine” este aprins
*Putere redusă a motorului
*Fum negru din ţeava de eşapament
*Miros puternic de combustibil
*Staţionarea greoaie a maşinii,
clar trebuie să optezi pentru schimbarea filtrului de aer.
Filtru polen
Cunoscut şi sub denumirea de filtru de habitaclu, acesta are rolul de a împiedica pătrunderea în habitaclul maşinii a prafului şi de a menţine aerul curat. Sau cât mai curat posibil. Majoritatea maşinilor moderne au cel puţin un filtru de polen.
Un filtru de polen încărcat poate duce chiar la formarea mucegaiului şi pătrunderea bacteriilor în habitaclu. Pentru persoanele astmatice sau bebeluşi această situaţie este gravă şi foarte periculoasă. Dacă aveţi în familie membrii sensibili, vă recomand verificarea şi schimbarea înainte de termen a acestui filtru.
Filtru combustibil
Acest tip de filtru poate fi de două feluri: se curăță și se montează iar pe mașină, sau se scbimbă cu unul nou.
Rolul unui astfel de filtru este acela de a nu permită ca rugina, praful, murdăria sau alte substanțe dăunătoare să pătrundă în motor. Dacă totuși acest lucru se întâmplă, aceste particule contaminante provoacă uzura rapidă și pot contribui la abraziunea rapidă dinăuntrul motorului cât și la deteriorarea unor piese interne ale motorului.
Iată câteva semne care te pot duce cu gândul spre schimbarea filtrului de combustibil:
*Mașina are dificultăți în ceea ce privește pornirea
*Aveți martorul motor aprins în tabloul de bord al mașinii.

Filtrul de ulei
În primul rând uleiul de motor este cel lubrifiază piesele motorului supuse frecării. Filtrul de ulei este cel care protejează motorul de impurităţile ce îl pot îneca. Filtrul îi prelungeşte viaţa motorului şi îi asigură o funcţionare calitativă.
Filtrul de ulei este în general încapsulat şi este supus presiunii pompei de ulei. Acesta se schimbă de regulă odată cu uleiul de motor pentru o bună funcţionare a vehiculului şi pentru o economie de ulei. Filtrul de ulei dispune de un ventil bypass şi o supapă de ocolire, ce se deschide automat atunci când materialul textil nu mai poate separa uleiul de motor de impurităţi.
Recomandare – schimbaţi acest filtru de ulei la fiecare revizie.
Sper să vă fie utile informaţiile de mai sus. Dacă aveţi nevoie de alte piese sau aveţi nelămuriri în privinţe tipului de filtru necesar, vă propun LandAtelier. Vă las datele mai jos.

POATE TE INTERESEAZĂ ȘI ARTICOLUL->Află cum să alegi corect jantele pentru mașină