Într-o lună vine Crăciunul. Unii dintre noi se gândesc acum şi la cei nevoiaşi. Fie oferă acum o parte din prime către o asociaţie, ONG sau chiar fac pachete pentru cămine și centre sociale. Frumos gest, indiferent cui i se adresează. Dar în restul anului, ce facem?!
Oamenii sunt nevoiaşi şi între Crăciun şi Paşte, dar şi între Paşte şi Crăciun. Asta ca să nu mai spun de aparatura medicală, unele clădiri de şcoli şi spitale, sau chiar personal în învăţământ, spitale şi centre de îngrijire. Ajungem în situaţia când sate sau oraşe întregi pleacă în străinătate şi lasă copii şi case pe mâini nepregătite sau prea obosite de atâtea primăveri.
Ce aţi spune dacă aţi face din donaţii online un obicei? În loc să daţi o sumă mare de bani odată sau de două ori pe an, nu ar fi mai uşor să daţi sume mult mai modice pe lună? Puteţi să o notaţi în agendă precum o ,,datorie civică,, , la categoria nu am timp de voluntariat dar îmi plătesc orele. Aşa cum vă programaţi plăţile de utilităţi şi ratele, aşa puteţi să vă plătiţi şi “datoria civică”, doar faceţi parte dintr-o comunitate locală.
În ajutor vă vine BCR. Deşi sume mari de bani se obţin din fundraising şi crowdfunding, şi acestea sunt ocazionale iar apoi sunt destul de meticulos calculate şi alocate.
Uneori, o sumă mică de 100 de lei sau chiar de 50 de lei poate să facă diferenţa de la un eveniment mare de tipul fundraising la altul. Un fel de 50 de lei până mâine, când intră salariul. Această mică, dar MARE diferenţă o puteri face dumneavoastră la Bursa Binelui. Nu veţi fi un simplu donator, ci veţi face parte din categoria celor care vor să facă fapte bune tot anul.
1.Dar ce este Bursa Binelui?
Este singura platformă de donaţii necondiţionate din România, toţi banii donați intrând în contul organizaţiei alese.
2.Ce găsim pe platforma Bursa Binelui?
Se găsesc proiecte locale ale unor organizaţii mici şi mijlocii.
3.Ce face de fapt platforma?
Aduce împreună organizaţiile care au nevoie de sprijin şi oamenii care vor să investească în faptele bune din comunităţile lor.
4.Cine poate devenii utilizator pe Bursa Binelui?
Atât persoane fizice, cât şi Organizaţiile non-profit.
5.Cum se măsoară profitul pe Bursa Binelui?
Prin Indicele de Fapte Bune care măsoară tranzacţiile cu fapte bune ale organizaţiilor, donatorilor, voluntarilor şi suporterilor.
6.Ce sume pot fi tranzacţionate pe platformă?
Cu cardul se pot dona sume mici de la minimum 5 lei la maximum 1000 de lei. În acest fel orice posesor de card poate să fie Iepurarul de Paşte, Moş Crăciun, Moş Nicolae sau Zâna Măseluţă. Fiecare susţinător al faptelor bune devine ambasador al proiectelor cu care rezonează, în acest fel contribuie la dezvoltarea comunităţii locale sau naţionale.
7.Ce primesc donatorii din partea organizaţiilor sprijinite?
Informaţii permanente despre parcursul proiectelor şi utilizarea donaţiilor primite.
Există o vorbă care spune că “Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită.” De această dată se referă la un “push-up” al platformei Bursa Binelui. Prin asta vreau să spun Campionatul de Bine. Acesta este o competiție maraton pentru atragerea de donaţii de către ONG-uri, la finalul căreia BCR dublează sumele atrase de către primele 3 ONG-uri clasate, în limita a 5000 de Euro.
A. Ce vreau eu să vă prezint de fapt?
În primul rând un ONG, pe numele lui “Asociaţia NOTEABOUTLIFE”.
B. Ce proiect de impact are el?
Proiectul “Şcoala pentru părinţi”. Este singurul curs gratuit din România ce oferă părinţilor un minim necesar de cunoştinţe pentru aşi educa armonios şi sănătos copiii.
C. Ce motivaţie are ONG-ul?
Îmbunătăţirea procesului de educaţie în relaţia părinte-copil.
D. Care este scopul proiectului?
Creşterea unor copii sănătoşi din punct de vedere fizic şi emoţional de către părinţi cu o condiţie socială precară, proveniţi din categoriile sociale defavorizate.
E. Cine primeşte proiectul în urma donaţiilor?
Peste 500 de părinţi ai copiilor aflaţi în risc, precum şi părinţi instituţionalizaţi, romi, familii cu venituri mici, familii monoparentale sau din zone defavorizate.
F. Se doreşte extinderea cursurilor?
Da, tuturor părinţilor care doresc să îşi crească armonios copiii, indiferent de vârstă, etnie sau nivel salarial.
De ce am ales să vă prezint acest ONG?
- Pentru că există puţine centre de formare pentru părinţi, iar adesea, cei care au nevoie de cursuri sunt izolaţi sau în zone defavorizate.
- Pentru că am făcut şi eu un curs asemănător. Până să ajung la prima lecţie, am crezut că îşi bate joc de mine conducerea creşei unde erau înscrişi copiii mei. Am crezut cu toată tăria că ei au o impresie foarte proastă despre mine ca şi părinte şi era urgentă trimiterea mea la un curs de calificare ca “părinte bun”. Nimic mai neadevărat. Am avut parte de lecţii bine conturate, exemplificări, prezentare cu proiector. Şi personal mai mult decât calificat. Cine îţi poate da sfaturi mai bune pentru situaţii de urgenţă în privinţa copiilor decât un doctor pediatru ce lucrează pe Salvare?
- De ce am fost selectată pentru aceste cursuri?
Pentru că aveam copiii înscris la un Centru Social ce se află la două străzi distanţă de casă, iar adresa de domiciliu face parte dintr-o zonă foarte defavorizată din punct de vedere al educaţiei şcolare şi sociale.
Sper că v-am trezit conştiinţa socială şi aţi trecut pe lista voastră de cheltuieli şi un minimum 5 lei pe lună către un ONG cu un proiect de impact pentru comunitatea din care faci parte.
Acest articol, face parte din competiţia SuperBlog 2018.
L.E. Aseara am donat pentru Asociatia Carusel. Are un proiect in Ferentari ce vreau sa se realizeze cat mai repede, mai ales ca este cartierul in care locuiesc. 🙂
[…] Bursa Binelui lucrează prin Școala Părinților […]