Bunicul şi reţelistica

      Vin sărbătorile de iarnă iar familia noastră este răspândită prin lume. O să fie primul an când noi, verişorii, nu suntem în ograda bunicilor, să ne batem cu zăpadă şi să împodobim bradul. Ce-i drept, acum suntem toţi căsătoriţi şi plecaţi la casele noastre. Deşi încercăm să ţinem o legătură cât mai strânsă cu bunicii, acum ne împiedică tehnologia.        

     Anul acesta, Maricica a avut o idee interesantă şi încercăm să o punem în practică: împodobirea bradului în direct. Şi ne-am şi grupat. Maricica şi Ravica vor transmite de la Bucureşti. Leontina de la Rimini,  Marghioala din Barcelona. I-am cadorisit noi pe bunici cu router, laptop, televizor LCD şi N tipuri de cabluri reţea luate de pe site-ul conectica. ro,  însă, pe ei îi depăşea  situaţia.

Noi, suntem copii IT şi oleacă C, aşa le place bunicilor sa ne spună. Când au primit pachetul cu noile „jucării”, au spus că nenii aceia ce au scris pe instrucţiunile de folosire nu mai cunosc limba română şi folosesc alandala litere mari de tipar. La telefon chiar se chinuia bunelu să citescă o instrucţiune şi se oprea mereu când dădea de prescurtări de tipul WAN-LAN, TP-Link, FTP, UTP, HDMI. Ba chiar a încercat să spună că a reuşit să reţină ce înseamnă HTML, da până la HDMi mai este cale lungă . „Standardul HDMI , High-Definition Multimedia Interface, este unul dintre cele mai simple moduri de a conecta diferite dispozitive şi necesită foarte puţină configuraţie. Este important să înţelegi că un singur cablu HDMI va transmite atât semnalul video, cât şi pe cel audio către monitorul tău. în plus, HDMI oferă cea mai bună calitate a sunetului cât şi a imaginii dintre toate modurile diferite în care poţi conecta dispozitivele.” ♥ 

-Ce vrea să spună cu asta taică?

-Bunicule, pe scurt, trebuie să conectezi acel cablu la laptop şi apoi la televizor, îi spunea Leontina. Apoi, să legi router-ul la laptop prin intermediul cablului de reţea UTP. Este cablul verde. Standardele wireless, viteza, numărul de dispozitive conectate, raza de acoperire şi brandul, sunt factorii decisivi, care m-au ajutat să aleg acest router pentru voi bunicule.

-Măi Leontina, ce le ştii tu ca un om mare…

-Le ştiu bunicule pentru că îmi folosesc şi mie aici, ca să pot vorbi cu mama şi să mă vadă în acelaşi timp. Te las să conectezi jucărelele, apoi aştept să mă suni video.

Ceea ce nu ştiam noi, era faptul că bunicii şi-au luat un căţel din lipsă de ocupaţie. După ce a întins, legat, înodat şi descurcat firele, bunicul s-a dus la culcare. Dimineaţă, Azorel, căţel tembel, a ros firul verde şi a stricat legătura cu routerul. Când s-a trezit bunelul, a luat la citit manualul de la router şi nu pricepea de ce nu funcţionează: „Practic, routerele wireless funcționează la diferite frecvențe: 2.4 GHz si 5 GHz. Routerul dual-band funcționează simultan atât pe frecvența de 2.4 GHz, cât și pe cea de 5 Ghz, în timp ce routerul single-band funcționează doar în frecvența de 2.4 GHz. Routerul dual-band oferă o rază mai mică de acoperire dar un semnal mult mai puternic datorită faptului că banda de 5 GHz este mai puțin aglomerată iar posibilele interferențe cu alte dispozitive sunt aproape inexistente.”♣ 

-Deci ăsta funcţionează pe două benzi, dar doar când vrea el. Ia stai matale icişea, să îl folosesc pe Googu (Google). Şi a căutat bunicul filmuleţe şi explicaţii, dar limba conecticeasă era precum turca lui Selim, măcelarul satului. A priceput că trebuie să cumpere cablu, două mufe RJ45 ( UTP ) si s-a gândit că va putea pune firele în mufă la fel cum arăta în mufa de la cablul vechi. S-a chinuit să taie firele cu un cuţit în loc de cleşte de tăiat şi a vrut să fixeze firele cu un patent în loc de cleştele de sertizat. Şi… bineînţeles că netul nu a funcţionat. Nu a sunat la Leontina să îi spună de păţanie, ci la fetele de la Bucureşti.

-Alo? Maricica? Bunelu la telefon. Nu merge drăcia asta. Azorel şi-a făcut de treabă cu firul şi l-a rupt în patru. Am cumpărat eu ce mi-a spus Googu că mi-ar trebui, dar tot nu merge.

-Bre bunele,  în perioada 15-30 octombrie sunt Săptămânile Rețelisticii! Adică cei de la site-ul conectica sărbătoresc 10 ani şi au multe promoţiiconectica_banneregoogle_saptamanileretelisticii_728x90px

O să vorbesc cu Leontina să îmi spună ce anume îţi trebuie şi îţi trimit eu pachet. De montat îl rog pe vărul Cornel, cel ce a făcut reţeaua şi la primărie.

După câteva zile, vărul a făcut toată treaba şi bunicii au dat drumul la laptop, ce era legat prin cablu HDMI de televizor. Nu se ştie cum a făcut Cornel scamatoria de a împărţit ecranul televizorului în două să vadă fetele la Bucureşti, dar şi pe Leontina în Rimini. Pe Marghioala o vedeau pe tabletă. Fiecare avea un brad frumos de împodobit. Colinde pe fundal, soţii le dădeau podoabele de brad, iar cozonacii tronau cu fundiţe mari la poalele pomului. O lacrimă îi cazu pe obrazul bătătorit de timp, dar era vesel că Azorel, căţel tembel, era cu ei şi mai avea la cine să strige prin casă bunelul. Da nici nu a terminat gândul bine, că faptura mică şi creaţă s-a apucat ca disperata să roadă tableta. Cu ecranul zgâriat şi molfăită bine, camera încă transmitea ce făcea Marghioala. Măcar atâta lucru bun să fie. În rest, Azorel, căţel de căţel, a ajuns sufleţelul bunicilor. Dar totul pâna la cablul verde.

 

Pozele se regăsesc pe site-ul www.  conectica.ro
♥ informaţie preluată de pe stiri.casa.ro
♣informaţie preluată de pe ittrends.ro
Text scris pentru SuperBlog 2016

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

2 comentarii

  1. frumos articolul 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: