Bibliotecă pentru copii – fiță sau necesar?

Când eram mică, până prin clasele a III-a sau a IV-a dormeam cu mama în pat. Mama, seară de seară citea câteva pagini. Nu mult. Pe numărate, 2 sau 3 pagini. În tot acest timp eu mă foiam în pat și mă uitat la cărțile aranjate la capul patului în biblioteca de numai două rânduri ce făcea parte din setul dormitorului.

Timpul a trecut. Ani de școală nu au fost prea plăcuți la capitolul lecturi obligatorii. Asta pentru că nu aveam un spațiu destinat strict școlii. Temele le făceam în camera unchiului, pe o masă rabatabilă. Cărțile și caietele erau într-un mic dulap în camera unde dormea tata. Hainele mele erau în dormitorul unde dormeam cu mama. Practic mă simțea împrăștiată.

Acum literatura pentru copiii este atât de diversificată încât copiii le aleg în primul rând după copertă sau după mărime. Bașca, unele cărți au și forme interesante. Am văzut cărți leu, pisică, căsuță sau chiar gentuță.

Oare aceste cărți pentru copii nu își au locul mai bine în ceva gândit special pentru copii? Ce spui de bibliotecă copii? Da, da, o bibliotecă pentru copii. Una mică, mititică. Una colorată. Una în formă de pătrat sau căsuță.

Aceste biblioteci sunt practice, ușoare, nu ocupă mult spațiu. Și devin motiv de mândrie pentru micul copil ce descoperă plăcerea de a avea propria bibliotecă pentru copii.

3 tipuri de bibliotecă mică pentru copii de 3-5 ani

Biblioteca căsuță, biblioteca pătrat sau biblioteca pe colț sunt numai câteva modele ce pot fi folosite în camera copiilor sau în spațiu destinat relaxării. Pot fi puse lângă bibliotecile părinților sau ale bunicilor. Ba mai mult, pot avea câte o bibliotecă micuță atât la părinți, cât și la bunici. Dragul de cărți va crește, cât și stima pentru mobilier.

bibliotecă pe colt

Biblioteca pe colț are o înălțime de 129,5 cm. Lungimea și lățimea polițelor este de 30 cm. Corpul este realizat din pal alb. Greutatea corpului este de 13.5 kg.

biblioteca casuta

Căsuța are 130 cm înălțime. Este confecţionată din lemn natur sau vopsit. Este compartimentată cu 6 rafturi de mărimi diferite pe care cei mici le pot folosi fie pentru cărțile lor dragi, fie pentru jucării simpatice. Sau, de ce nu, împreună. Modelul poate fi personalizat, pentru a fi exact cum îţi imaginezi tu sau copilul tău mobilă pentru cărți. Corpul are dimensiunile 130/96/30 cm. Are o greutate de 16 kg.

bibliotecă patrata

Corpul pătrat are 60 cm înălțime și lungime, iar lățimea este de 20 cm. Este realizat din pal alb. Greutatea acestui mic corp de bibliotecă este de 8kg.

Bibliotecă copii, categoria 6-9 ani

În această categorie am pus 5 modele de bibliotecă pentru copii. Cinci modele ce pot fi îndrăgite și de adolescenți, dar pot da bine și în spații deschise sau spații folosite în comun, precum săli de așteptare, recepții sau locuri de joacă.

Totuși, aceste corpuri de mobilier încep să fie mai apreciate la această vârstă, mai ales dacă s-a creat obiceiul lecturii. Mai ales dacă copilul are deja o serie de jocuri ce se păstrează în cutii colorate, alături de care încă mai poate pune o jucărie de pluș sau mașinuța cu telecomandă.

Prima propunere de bibliotecă copii de 6-9 ani este una formată din două corpuri.

biblioteca doua corpuri

Pot fi poziţionate una lângă cealaltă sau separat. Pot fi împărțite pe cărți și caiete de școală și cărți cu povești pentru plăcerea personală.

Acest model are un corp cu dimensiunile 89 și 67 cm înălțime/42 lățime/20 cm adâncime și 4 rafturi. Corpul doi are înălțimile 45 și 24 cm, lățimea de 42 cm și adâncimea de 20 cm. Corpurile sunt realizate din PAL melaminat, cu o grosime de 18mm și o greutate de 13,6 kg.

A doua variantă de bibliotecă pentru copii de 6-9 ani este un corp compact.

biblioteca compacta

Are înălțimea de 100 cm, lățimea de 97,5 și adâncimea de 30cm. Corpul are 8 rafturi și o greutate de 27,5 kg. Deci foarte solidă.

Biblioteca Piano Anthracite este propunerea trei din această categorie.

biblioteca piano anthracite

Are înălțimea de 161cm, lungimea și lățimea de 34 cm. Corpul are cinci rafturi, este realizat din PAL melaminat și are o greutate de 22 kg. Greutatea maximă suportată per raft este de 25 kg.

Următoarea propunere de bibliotecă copii face parte din gama Quasar.

biblioteca quasar soldat

Modelul acesta are dimensiunile 35 x 30 x 161 cm. Este realizat într-un design atractiv adăugând rafinament şi eleganţă încăperii. Această bibliotecă este construită din lemn, ce îi asigură robusteţe, durabilitate şi utilizare îndelungată.

Practic este acel corp de mobilier rezistent, făcut să suporte umblatul des la el, umplerea și golirea repetată cu cărți, caiete, jucării și cine știe, premii. Aspectul bibliotecii îi permite să fie versatilă în poziționare sau în completarea cu alte corpuri de mobilier. Poziționată la colțuri poate da un efect vizual deosebit. Greutatea acestui corp este de 15.6 kg.

Ultima recomandare din această categorie este un model de bibliotecă văzută mai mult pe la saloanele de frumusețe, cabinete medicale, stomatologice sau holuri de clădiri mari.

biblioteca aplecata

Poziționarea polițelor o face mai deosebită. O scoate din normal, fix ceea ce ar atrage un copil la ea. Corpul are o înălțime de 128,5 cm, o lungime de 22 cm și o lățime de 46 cm. Corpul este realizat din PAL melaminat și are o greutate de 12,3 kg.

Bibliotecă pentru copii, categoria de vârstă 10-14 ani

La această categorie de vârstă am numai trei propuneri, dar nu înseamnă că voi sunteți limitați. Puteți improviza, puteți face pe comandă sau puteți completa cu alte corpuri din aceeași gamă sau din game diferite.

Încep recomandările cu un model ce merge foarte mult către partea de intimitate, de secrete, de ascuns vederii.

biblioteca quasar cu usi

Asta o face prin cele 3 rafturi cu ușă. Biblioteca aceasta face parte din gama Quasar & Co.

Acest corp de bibliotecă are următoarele dimensiuni 120 x 25,5 x 160 cm. Este realizat din lemn și are o greutate de 23 kg, ceea ce îl face un corp de o robusteţe, durabilitate şi utilizare îndelungată.

Îmbinarea armonioasă a formelor şi a materialelor de înaltă calitate îl face potrivit pentru un copil ce își cere dreptul la intimitate, la secrete personale

Biblioteca Lotus Walnut este potrivită pentru copiii ce sunt deja înalți. Ce se mândresc cu faptul că pot ajunge la cartea aceea, de sus.

biblioteca suspendata

Deși acest corp de bibliotecă se poate monta jos, pentru a fi cât mai potrivită pentru copii, ea, în general este poziționată destul de sus pe perete. Poate că acolo este locul ei în definitiv.

Corpul acesta are dimensiunile: lungime 75 cm, lăţime 21.3 cm iar înălţime 161.3 cm. Este realizat din PAL melaminat, gros de 18 mm șu are o greutate de 23 kg.

Ultima recomandare din această categorie este subțirica bibliotecă modernă de la Homcom.

biblioteca homcom

Polițele ei de numai 12 cm le fac atât de selective, încât pe ele ajung numai obiecte mult prețuite. Înălțimea corpului este de 120 cm și are o greutate de 3,3 kg. Această mini bibliotecă este realizată din MDF, dar dimensiunile mici ale poliței o fac rezistentă. Practic nu prea ai cum să pui multe cărți pe ea, deci greutatea maxim admisă de către producător nu se atinge.

Biblioteci pentru liceeni

Categoria de bibliotecă copii de 15-18 ani este deja vastă, elegantă, modernă. Greu de ales câteva corpuri. Eu am decis să prezint numai 5 biblioteci, restul vă las recomandarea la final, pentru a căuta ce doriți voi.

Și în această categorie avem o reprezentantă din gama Bibliotecă Quasar & Co.

biblioteca quasar cu polițe rosii

Acest model are porțiuni roșii, ceea ce îl scoate din zona obișnuită de bibliotecă posacă.

Dimensiunile generale ale acestui corp sunt: înălțime 132 cm, lungime 101 cm și adâncime 22 cm. Rafturile de cărţi sunt uşor de curățat, procedeu ce poate fi făcut chiar de către copil, cu o cârpă umedă. Acest corp de mobilier are 27 de kg și este realizat din lemn.

O altă bibliotecă ce are porțiuni roșii este Biblioteca Rome Red.

biblioteca rome red

Parcă construită special pentru a se pune obiecte de preț pe zona roșie. Trofee, diplome, medalii sau premii speciale pot arăta deosebit încadrate în rafturile roșii ale acestei biblioteci.

Corpul are 34 de kg, este realizat din HDF de 18 mm grosime și are dimensiunile 158/120/22 cm.

Biblioteca Maze Brown este monocoloră, dar de un aspect deosebit. Labirint aș spune eu.

biblioteca labirint

Pentru o pată de culoare sau un accent deosebit se pot aranja cărțile cu cotoarele cele mai colorate la extremele acestei biblioteci. Sau, pe la colțurile ei.

Acest corp de mobilier are dimensiunile următoare: lungime 125 cm/ lăţime 22 cm/ înălţime 129 cm. Este realizat din PAL melaminat și are o greutate de 28 kg.

La această bibliotecă putem să adăugăm și alt mobilier din altă gamă. Gama Quasar & Co este destul de vastă. Puteți să adăugați biroul din gamă, iar efectul va fi mai mult decât uimitor.

birou labirint, set cu biblioteca labirint

Biblioteca Consuegra este iarăși un model deosebit, ce poate fi poziționată în două feluri.

biblioteca consuegra

O poziționate liniară și una tip „brațe deschise”. Aceasta este cea mai mare bibliotecă prezentată în acest articol, dar și cea mai grea. Cele 102 kg sunt bine proporționate pe PAL-ul melaminat cu dimensiunile 160 cm lungime, 31 cm adâncime și înălțime 195 cm.

Acest corp are în componența sa 6 spaţii închise cu formă pătrată.

Biblioteca Consuegra are un aspect de te îmbie să adaugi constant ceva nou în ea. Să te mândrești cu greutatea corpului la care adaugi greutatea cărților și obiectelor personale adăugate pe polițele bibliotecii.

Ultima propunere de bibliotecă copii din acest articol este una mult mai modernă. Face parte din gama Case White.

biblioteca case white


Acest corp are o greutate de numai 16 kg. Este realizat din PAL și oțel galvanizat. Cele 5 spații de depozitare sunt înclinate, ceea ce dă un efect vizual deosebit.

Puteți să completați cu corpul suspendat în formă de inimioară.

gaba de biblioteci case white

Dar, nici măsuța nu este de ignorat, deși aceea o recomand mai degrabă doamnelor.

Paralelă la trecutul meu (posibil și al altora)


Chiar dacă începusem să citesc bine la școală, o bibliotecă nu mă atrăgea pe mine. Asta pentru că mamei nu i-a plăcut să îmi citească și mie povești. 🙁 Dar ei îi plăcea să își citească.

Când au început lecturile obligatorii în școală, a fost un șoc pentru mine. Cele câteva cărți obligatorii erau puse în biblioteca mamei. Dar cărțile din biblioteca mamei erau cumpărate de plăcere. Iar biblioteca aceea era A MAMEI. Arăta cum a vrut ea. Deci nimic atractiv pentru mine.

Ce-i drept, niciodată nu m-am gândit la o bibliotecă ca fiind și pentru copii. Niciodată cât timp am fost în grija mamei nu mi-am dorit o bibliotecă a mea.

Dorința a venit odată cu majoratul meu. Odată cu lecturile alese liber, fără recomandări școlare, universitare sau în interes de serviciu.

Astăzi copiii sunt mult mai siguri pe ei. Au preferințe literare pentru că sunt mai multe cărți tipărite și mult mai mult promovate în prezent față de acum vreo 25-30 de ani.

Bibliotecă pentru copii poate fi o investiţie în viitor. Poate fi o invitaţie pentru copii de a o umple cu povești frumoase, premii sau lucrări realizate de ei la diferite activități de creație.

O bibliotecă poate fi motiv de mândrie, pentru că este locul unde se adună toate acele povești pe care copilul le ascultă la culcare sau în timpul petrecut în familie. De asemenea poate fi locul unde își poate atrage prietenii.

Nu trebuie să fie mare, scumpă sau colorată. Uneori cât mai simplă este cât mai frumoasă. De diferența de bani se pot cumpăra cărți minunate.

Dacă dorești mai multe modele sau un alt timp de bibliotecă îți recomand site-ul Vivre.

Tu ce spui, ai o bibliotecă pentru copii? Ai cumpăra una? 😀

Dacă la un moment dat se strâng multe cărți pe care nu le mai folosiți sau nu le mai recitiți, puteți să organizați un eveniment de schimb de cărți precum acesta 😛

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

10 comentarii

 1. Bibliotecile prezentate de tine sunt faine dpdv design dar majoritatea cu spațiu insuficient pentru cărțile copiilor. Cred ca merg mai degrabă în sufragerii. Cea cu două rafturi roșii e chiar foarte frumoasă, îmi place. Eu recomand corpurile cât mai simple, cu rafturi, sa fie ușor de accesat de copii și neapărat ancorate în perete.

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Ai dreptate cu ancoratul. Insa acest lucru se poate face suplimentar acasa.
   Stiu ca unele corpuri sunt mici, dar vreau sa artaga copiii tocmai prin aspectul lor. In acest fel sa isi doreasca ei carti cu care sa umple spatiul bibliotecii.

 2. brighidovici spune:

  Foarte bun articolul. Foarte bine documentat si inedit. M-a nimerit la fix pentru ca tocmai cautam o biblioteca pentru fiica mea de 14 ani. I-am dat articolul si e foarte incantata de idei.

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Indiferent de alegere, imi poti lasa un link sa vad modelul? 🙂

 3. Foarte util articolul. Luca il pacaleste seara pe taica-su, mereu ii spune 2 povesti.

  1. Ordine sau dezordine spune:

   daca citim din serie, cum este cea cu intamplarile lui Daniel, Alice in Tara Minunilor si altele asemenea, citim 3-4 pagini. Daca sunt micute, din seria Bobita si Buburuza, Punguta cu doi bani, Capra cu 3 ieri, mers si la noi 2 sau 3 povesti.

 4. Aaaah, ce-mi placeeee! Sunt super! Pe mine ma fascineaza aceste biblioteci, pentru ca te lasa sa fii cat vrei de creativ, iata: https://designtherapy.ro/kids-room/biblioteci-inedite-pentru-copii/

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Asta am si vrut. Sa scit creativitatea si dorinta de a fi umplute cu ceea ce le aduce placere copiilor.

 5. Multumesc mult pentru sfat!

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Cu placere

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: