Arhitectul femeie – caracterizare şi metodă de lucru

Cu un creion, o radieră, o coală de hârtie în faţă şi cu urechile ciulite la client îşi începe proiectul un arhitect. Schiţează primul desen ce va suporta multe alte modificări de finețe precum cele de pe https://www.aia-proiect.ro/. Dar până să ajungem la schiţarea planului casei cum alegem arhitectul?
Unii ar spune că după numele proiectului, adică „proiecte case doar cu parter. Alții spun că după renume, ceea ce presupune costuri mari. Alţii ar spune să dai şansă celor tineri pentru afirmare, în ideea de a “recupera” teren la partea de inovaţie şi noutatea tehnologiilor folosite. Unele guri ar spune să cauţi arhitectul în afara localităţii de construcţie pentru a scădea preţul comisionului. Unii vor musai un bărbat, alţi vor o femei.

Haideţi să vedem de ce să alegi o femei arhitect!

Femeia arhitect este cu unghiile mereu murdare de grafit şi cu o gândire tip plasă de păianjen. Are mereu creionul înfipt în coc, gata de acțiune. Fiecare nouă casă ce o schiţează este ca o nouă posibilă casă în care s-ar putea muta.

Femeia arhitect este atât de migăloasă şi tipicară încât nu ai cum să faci un proiect de casă decât corect din punct de vedere al actelor. Adică vei avea proiect DTAC cu subcapitolele Proiect Arhitectură, Proiect Rezistenţă şi Proiect Instalaţii. Cu siguranţă nu te va lăsa să afli din Certificatul de urbanism că vei avea nevoie de un Studiu de însorire şi ce anume este acesta.

Studiu de însorire tratează aspecte legate de felul în care iluminatul natural afectează vecinătăţile amplasamentului analizat.”

Un arhitect femeie ce lucrează pentru AIA Proiect îţi întocmeşte studii de însorire, atât în faza de proiectare şi anume DTAC/DTPT/PUZ/PUD dar mai ales în faza studiului de fezabilitate.

O femeie arhitect este implicată de la betonul turnat în prima placă a casei, până la verificarea testelor de laborator pentru calitatea agregatelor folosite. Deşi pentru cantităţi de 50-100 m² de beton se cer în general 3 mostre de dimensiune 15*15*15 cm, femeia îţi recomandă vreo 2-3 în plus pentru siguranţă. Dacă se întâmplă ceva cu 1-2 probe până la vremea testării în laborator? Îţi repetă de “N” ori că testele sunt recomandate şi chiar prevăzute de lege. Nu cred că vrei să auzi ce vorbe aruncă unui şofer de cifa dacă o probă de beton nu este conformă cu necesităţile unor „proiecte case doar cu parter”.
proiect casa AIA
Vei spune că arhitectul femeie nu are ce căuta pe şantier, acela fiind locul inginerului şi constructorilor. Ei bine… de ea nu vei scăpa decât la finalizarea lucrării.

Ba mai mult, femeia arhitect a împărţit proiectele de case pe tipuri de locatari:

*casa tip mansardă pentru cuplurile tinere, dornice de explorări mansardine,
*casa cu etaj pentru familiile numeroase, cu copii măricei
*casa tip parter pentru persoane mai învârstă, cu dizabilităţi sau tinere familii cu bebeluşi.

Oricum la final fiecare casă este unică.

Femeia arhitect este ahtiată după iluminatul natural, geamuri mari şi o poziţionare potrivită a amplasamentului în aşa fel încât să nu ai probleme cu vecinii. Până şi Cadrul legal al construcţiilor şi proiectării a luat în calcul aceste aspecte.

“În mod uzual studiu de însorire este cerut prin certificatul de urbanism pentru obţinerea autorizaţiei de construire atunci când distanţa între imobile este mai mică decât h/2. Studiul de însorire AIA Proiect oferă o imagine exactă asupra situaţiei atât din perspectiva viitoarei construcţii prin detalierea tehnică a situaţiei propuse cât şi o argumentare legală actualizată (în raport cu legislaţia în vigoare la data obţinerii autorizaţiei de construire).”

Ai idee cu ce viteză îţi spune toate acestea? Să nu cumva să o întrerupi din turuit că îţi repetă tot, crezând că nu ai înţeles.

O femeie arhitect îţi spune aşa:

Dacă vă place arhitectura de exterior a unei case din portofoliul nostru dar doriţi o altă compartimentare la interior, personalizată, trebuie să ştiţi că oferim acest tip de modificări GRATUIT.”

O femeie arhitect gândeşte practic. Ea îţi spune că o suprafaţă desfăşurată de 150-180 m² este mai mult decât suficientă pentru o familie cu 2-3 copii. Având în vedere diferenţa dintre generaţii, cu greu se mai locuieşte sub acelaşi acoperiş cu părinţii. În cazuri şi mai rare găsim 3 generaţii sub acelaşi acoperiş.

Dar există o vorbă din bătrâni: “În viaţă să sădeşti un pom, să construieşti o casă şi să faci un copil”. Nu ştiu dacă am spus în ordinea corectă sau dacă este o ordine recomandată în ele, însă din cele 3, numai copilul nu este bine să îl faci cu mult peste 30 de ani. Până una-alta, voi lua de bună vorba. Însă, femeia arhitect consideră că nu mai este fiabilă/practică/economică o casă dacă trece pragul generaţiilor. Şi iarăşi nu mai este fiabil un garaj care costă mai mult decât maşina în sine, mai ales că în zilele noastre şi la drumurile din România o maşină nouă nu mai este rentabilă dacă depăşeşte 5 ani.

Deşi este foarte vorbăreaţă şi ar putea să pară o mică dictatoare, femeia arhitect este o mică albinuţă conştientă de importanţa ei în cadrul stupului. Deşi ştie că ea este numai liderul echipei ce realizează visul frumos al noii familii, femeia arhitect nu încearcă să îţi bage pe gât un proiect standard în ideea de a avea mai puţină muncă. Cum spuneam şi mai devreme casele se personalizează în funcţie de suprafaţă, obstacolele de pe teren, studiul de însorire şi materiale, deci nu ai cum să primeşti un proiect de-a gata.

AIA ProiectDe te-am convins să alegi femeia arhitect pentru proiectul casei tale făcând abstracţie de preţ, nu îţi rămâne decât să contactezi AIA Proiect.

AIA Proiect este un birou de proiectare rezidențială ce ţine cont şi de elementul “artă” în realizarea lucrărilor sale.

 

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog.

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

1 comentariu

  1. […] Arhitectul femeie – caracterizare şi metodă de lucru […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!