carte despre nou nascut

Ai idee cât de mult se poate schimba educația preșcolară dacă se folosesc cărți personalizate?

Salutare,

Mie îmi place să citesc. Şi mai am şi defectul să îmi cumpăr cărţi la fiecare ofertă cu transport gratuit. Uneori, de valoarea transportului pot să cumpăr o carte sau două pentru copii.

Ei sunt tare încântaţi mai ales de imaginile colorate. Însă, când prind drag de câte un personaj, îmi cer să le cumpăt “toate-toate cărţile” cu personajul lor drag. Aşa am plătit cu cărticele ce îl au protagonist pe căţeluşul Murdărici. Au mai apreciat “Eu şi virusului Hai-Hui” de Andreea Roxana Rusu și “Poveştile lui Daniel” de Stelian Țurlea.

Dacă nu cunoaşteţi seria, vă explic eu imediat. Murdărici este un căţeluş tare năzdravan şi energic. În prima cărticică cumpărată căţeluşul ajunge la o fermă de animale unde se joacă mult în noroi. A fost suficient ca gemenii mei să se identifice cu acest copil-căţeluş. Oare ce copilaş nu adoră apa şi noroiul?
Să vă mai spun de câte ori am citit această cărticică? De multe ori, chiar consecutiv. Şi soţul a fost luat în vizor cu cititul, imediat ce a venit de la muncă şi nu de puţine ori imediat după ce am terminat eu de citit cărticica.

Cu alte cuvinte copiilor le plac cărţile, mai ales dacă le prinzi stilul. Da, au şi copiii un stil aparte de poveşti. Nu toţi vor basmele clasice. Nu toţi vor poveştile din desenele Disney. Unii adoră să le spui poveşti personalizate.

Tu le spui sau le citeşti copiilor tăi poveşti şi cântecele personalizate?

Eu am început cu un cântecel. A funcţionat după luni de nopţi de pavor. Şi pavorul nocturn cu gemeni este puţin spus horror. 🙁 🙁
Însă, cântecelul meu a ajutat şi şi-a extins efectul şi asupra supărărilor sau a micilor lovituri. Nu mai cântam “Un elefant se legăna” ci “Un Alinuțu” sau “ un Denisuțu”. Chiar copiii îmi cereau cântecelul cu Alinuțu şi Denisuțu. Până la 2 sau 3 Alinuți se calmau şi oftau uşuraţi în braţele mele.

Prima poveste personalizată pentru copiii mei am primit-o în perioada de carantină.

A fost un fel de cadou oferit câtorva părinţi. A fost tare simpatic să îl pun pe tati să citească aventuri cu Denis. În acest timp eu am putut să privesc, să admir şi să îmi umplu inima de bucuria copiilor când parcurgeau firul poveştii cot la cot cu personajul ce le purta numele.

Ce efect au avut poveştile personalizate asupra copiilor mei?

În primul rând un efect de zâmbeterapie. 🙂 🙂 🙂

“Zâmbetul este fericirea care se află chiar sub nasul tău” – Tom Wilson


Apoi o creativitate debordantă exprimată prin multe sunete de vitejie. Sigur cine trecea pe stradă avea impresia că după gard se întâmplă nişte chestii ciudate 😀

Şi nu în ultimul rând o imaginaţie puţin spus interesantă. În poveştile primite de copiii mei personajele Alinuș şi Denisuțu aveau 1-2 întâmplări în toată povestea. După citire trebuia să vedeţi ce traseu alambicat de obstacole îşi creau ei din te miri ce găseau prin curte(bucăți de BCA, lopată, cărămizi, cratița de apa a câinelui, 3 scaune, masa de plastic, 2 jardiniere, etc.) în timp ce îşi realizau ei altă poveste. 😛

Însă, nu cred că toţi părinţii au o aşa de mare imaginaţiei sau afinitate către poveşti. Sau poate nici prieteni ce pot să le scrie la cerere o poveste personalizată. Şi nu este nimic grav în cele menţionate. Dacă am fi toţi poeţi sau scriitori cine ar mai fi medic, oier sau mecanic?

Dacă ai afla de existenţa unei edituri ce îţi poate face la comandă povestea potrivită copilului tău, ai cumpăra cel puţin o poveste?

Spun cel puţin o poveste personalizată pentru că există această editură şi are în portofoliu 21 de poveşti. 21 de întâmplări ce pot purta numele copilului tău, a prietenului său şi a unui loc cunoscut de către el.

Dacă mă uit la categoria de vârstă a copiilor mei, adică 4 ani, găsesc două poveşti. Una are 36 de pagini, alta 37.

povesti personalizate

Îi puteţi adăuga dedicaţie şi o fotografie a copilului.

personalizare carte


Eu personal, mă uit şi la categoriile mai mici şi mai mari. Sincer, am avut surprize mereu şi am găsit materiale interesante la alte categorii de vârstă.

Acum copiii mei sunt în plină perioadă egocentrică. Sunt ca două mici găuri negre 😀 😀 “TOTUL SĂ VINĂ LA MINE, ACUM!” cam asta cred că este în capul lor.

Acest lucru îl exprimă mai bine Stadiile dezvoltării la Piaget. El spune că între 2 și 7 ani copilul este preocupat cu calificarea verbală. De aici şi multitudinea de sunete scoase în plin proces de creaţie a jocurilor şi poveştilor lor.

Teoria lui Piaget conform căreia capacitatea intelectuală este calitativ diferită la vârste diferite și copiii au nevoie de interacțiunea cu mediul înconjurător pentru a câștiga competență intelectuală, a influențat știința educației și psihologia. (wikipedia)

Educaţia se poate folosii de poveştile personalizate

Dacă cel puţin un educator/învăţător/profesor pe grădiniţă/scoală îşi personalizează fiecare lecţie cu numele a cel puţin un elev, implicarea şi procesul de învăţare poate fi mult mai uşor săvârşit.

personalizare carte de copii

Dar, uneori nu poţi să dai direct informaţia recomandată pentru vârsta reală a copilului. O introducere sau cel puţin o lecţie din categoria imediat inferioară fac mult mai mult bine. În această idee eu mi-am îndreptat atenţia către o altă poveste personalizată de la editura cu pricina. Povestea aleasă face parte din categoria de vârstă 1+ şi chiar nu cred că este o cărticică numai pentru copilaşi micuţi.

poveste personalizata 1

Din aceeaşi temă eu mai am cel puţin alte 3, inclusiv o enciclopedie Larousse. Însă, diversitatea pentru mine este esenţială.
Copiii mei ştiu că eu nu scriu cărţi iar dacă văd o informaţie abordată diferit în mai multe cărţi eu cred nu nu le face decât să le completeze informaţiile primite până în acest moment.

Vrei să îţi prezint editura? Cum care editură? Cea care are 21 de poveşti ce pot fi personalizate pentru copii cu vârsta între 1 şi 10 ani.

Dacă vrei şi recomandări despre produsele Elefantul meu din partea bloggerilor de parenting, îţi spun că Zâna scutecel, Jurnal de Prichindei şi Iliuța Pogar au apreciat foarte mult aceste cărticele.

testimoniale

Scrisul este realizat în aşa manieră încât învăţăceii în ale cititului să nu se chinuie. Ba mai mult, le poate da şi o plăcere de a continua cititul cu o altă carte în care el, copilul cititor, descoperă că este personaj într-o altă serie de întâmplări interesante. Îţi garantez că vei vedea pe chipul copilului tău cel puţin un zâmbet.

Zâmbetul e ca ştergătorul de parbriz: nu oprește ploaia, dar îți permite să îți vezi de drum”. Anonim

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

9 comentarii

 1. Transformarea copilului in eroul propriei povesti face sa-i hraneasca imaginatia, ncrederea iin viata si dragostea pentru lectura., asa ca eu le-as zice acestor carti personalizate- povesti pentru a creste copii increzatori

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Frumos spus. Merita notata ideea 🙂

 2. Elena Chedică Mateică spune:

  Și eu aleg să mai cumpăr o carte sau două, decât să plătesc transportul. E important ca cei mici să citească macar o jumătate de oră pe zi.

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Ai mei au 4 ani si 4 luni, deci nu citesc. Dar se gasesc sa ceara inainte de culcare, exact cand a trecut de muuuuult ora de culcare 😛

 3. Cred ca e foarte important ca ei sa citeasca. N am copilasi micuti prin jur dar daca as avea, le as lua ceva de genul asta.

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Ma bucur.

 4. Andreia Butnaru spune:

  Imi plac cartile personalizate atat pentru mine cat si pentru copil. De asemenea imi place sa cumpar fara sa platesc transportul , dar nu doar la carti oriunde. mai ales ca unele magazine au niste preturi nesimtite

  1. Ordine sau dezordine spune:

   Am simtit acest transport destul de usturator pe eMag. 😀
   O carte personalizata pentru mine nu am, dar luna viitoare apare primul meu text intr-o culegere de povesti de dragoste. Poate povestea va fi pe pacul tau.

 5. Castigatori "Tu stii care este cadoul perfect pentru copilul din viata ta"? - Blogal Initiative spune:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!