No că am aflat-o şi p’asta: la apariţia bolii parodontale pot “contribui” medicamentele, alte boli, dar și obiceiuri orale.
Dar şi fumatul creşte riscul de boală parodontală Pentru cine nu ştie, boala parodontală este cauzată în principal de bacteriile din placa dentară, substanța lipicioasă care se formează pe dinți.
Dar… Genetic, până la 30% din populaţie este predispusă la “moştenirea” acestei boli.
Bun, deci sunt printre cei 30% ce pot moştenii acesta boală, pe lângă colesterolul mărit deja “moştenit” şi constituţia mică şi îndesată.
Am decis să scriu acest articol după ce am citit şi eu la rândul meu “câteva” rânduri despre acesta boală. Şi uite cum ajung să fac asocierile şi încep să mă sperii. Dar să o iau pe rând. 🙁
*Bunica mea are parodontoză. Eram la gradi când mergeam cu ea să îşi modifice protezele… În prezent are probleme circulatorii grave, probleme cu inima și sistem imunitar scăzut. Răcește des și formă gravă.
*Mama are parodontoză. Mama are 59 de ani şi proteze de 4 ani. Dar… mama este semiparalizată de 16 ani în urmă unui anevrism. A făcut acest anevrism în momentul când s-a apucat de reparat dantură. Mă rog… era mai mult pe partea de scos dinţi şi rădănici imposibil de tratat.
*Nici eu nu stau prea bine. Mă lupt cu bruxismul şi practic am de refăcut cam toate lucrările stomatologice care sunt mai vechi de 10 ani. Cam tot ce înseamnă plombe vechi încep să cedeze.
Încă mai am plombe de argint. Da, sunt bogată în gură cu argint, dar sărăcită de o măsea şi un dinte (definitiv).
Dar să începem şi cu explicaţiile
Cum spuneam şi mai sus, boala parodontală este cauzată de bacteriile din placa dentară. Dar ciudăţenia ciudăţeniilor este sistemului imunitar. Acesta eliberează substanțe care provoacă inflamarea și distrugerea gingiilor, a ligamentului parodontal sau a osului alveolar în încercarea lui de a distruge bacteriile intrate în zona dintre dantură şi gingie. Odată declanşată această reacţie a organismului, se pot declanşa sau agravă diverse afecţiuni precum:
–Ateroscleroză şi bolile cardiace
-Accident vascular cerebral
-Diabetul zaharat
-Boală respiratorie
Stadiul incipient al parodontozei este “banala” sângerare şi inflamare a gingiilor. Şi nu, nu este normală! Nu înseamnă că ai apăsat tu prea tare cu periuţa sau că aceasta este nouă şi prea rigidă. Şi nici spălarea pe dinţi înainte de şedinţa importantă de la muncă, o întâlnire cu iubi sau înaintea unei partide de sex (indiferent că este oral sau nu) nu este suficient.
O vizită regulate la medicul dentist este mereu recomandată. Acesta poate să vadă orice schimbare a sănătăţii tale orale şi să îţi facă un plan de tratament sau o serie de recomandări către alte specialităţi medicale.
Ok, acum şi o veste încurajatoare
Chiar şi cei cu predispoziţie genetică (adică dei 30%) pot să prevină sau să controleze mai bine această boală cu o îngrijire adecvată şi vizite regulate la medicul stomatolog.
Fumătorii tind să colecteze mai mult tartru pe dinți, dar totodată fumatul este singurul factor care poate fi controlat şi chiar eliminat din grupa factorilor ce determină sau agravează boala parodontală.
Deşi nu pare, o dantură înghesuită sau cu anomalii de creştere poate fi un motiv de apariţie a bolii parodontale. Veţi întreba de ce. Din cauza unei igiene orale precare. Când dinţii sunt dispuşi cam alandala în gură, nici igiena nu se poate face corect, indiferent cât ne străduim acasă cu periuţa de dinţi, aţa dentară sau alte obiecte şi produse ciudate. Este recomandat să corectăm dantura sub supravegherea unui medic specialist pentru a evita distrugerea danturii dar şi acumulările de tartu agresiv pe dinţi.
Stresul este un factor ce poate afecta sau agrava această boală, pentru că atacă sistemul imunitar.
Hormonii din adolescenţă, din sarcină sau de la menopauză sunt altă cauză ce pot face modificări la nivelul sanatarii orale.
Boli precum leucemia, boala inflamatorie intestinală și infecția cu HIV pot, de asemenea, să crească riscul apariţiei parodontozei.
Multe tipuri de medicamente pot să aibă ca efect secundar efectul de gură uscată. Fără o cantitate adecvată de salivă, dantura are de suferit Printre medicamentele problematice se numără antidepresive, diuretice și medicamente pentru hipertensiune arterială.
Cu alte cuvinte, boala parodontală se poate moştenii sau se poate declanşa datorită stilului de viaţă, dar se poate şi asocial cu anumite afecţiuni şi boli cornice.
Tratând dantura îţi păstrezi tensiunea arterială bună, inima şi plămânii, sistemul imunitar şi respiraţia plăcut mirositoare.
Deci, sau aşa dar şi prin urmare tu când îţi vizitezi medicul dentist? Dacă o faci, nu uita să îi spui ce afecţiuni de sănătate ai pentru a găsi un plan de tratament potrivit medicaţiei pe care o şi foloseşti.