urgente de stomatologie

10 cele mai comune urgențe stomatologice

O durere de dinți poate fi considerată banală dacă îți trece cu un antiinflamator. Chiar și o carie dacă nu doare. Dar până când?

Salutare, astăzi voi scrie despre urgențele stomatologice. Voi scrie la modul general, apoi la final voi face o recomandare din țară. Deci nu are legătura cu Bucureștiul, oralul meu natal. Și nu este nici articol de tip barter, căci nu primesc tratament stomatologic la schimb. Poate, numai dacă îmi fac programare și străbat cei peste 250 de km dintre orașe.

În trecut am mai scris un articol legat de o clinică din București ce are și program de urgențe stomatologice. Vă las aici link. Dar despre motivele generale pentru care se merge de urgență la medicul stomatolog, nu am scris. Nu-i nimic, o voi face acum.

medic dentist
sursa pixabay

Deși sunt multe motive sau diagnostice ce necesită puțin spus urgent o vizită la stomatolog, am decis să mă rezum la 10. Cele mai cunoscute după denumire și de către pacienţi. Ordinea nu este în funcție de gravitatea lor, ci aleatorie. Dar prima cred că este general valabilă, și anume:

secțiune dinte

*Durerea acută de dinți și maxilare
*Umflarea dinților, feței, gingiilor sau a altor zone ale cavității orale
*Traumatismele dento-alveolare (luxații, avulsii)
*Luxația articulației temporo-mandibulare
*Fractură dentară
*Abcesul dentar
*Pericoronarita
*Sângerări abundente în cavitatea orală
*Mobilitate anormală a unui dinte, care este dureros la atingere
*Gingivostomatita ulceronecrotică

Recunosc că personal am recunoscut 6 din cele 10 motive, iar pe cele 4 necunoscute m-am dus imediat pe Google să le caut.

1.Durerea acută de dinți și maxilare

Aceasta este cel mai cunoscut motiv pentru care mergem zburând la stomatolog. Când algocalminul sau alte pastile fără reţetă sau recomandare nu își fac efectul, luăm poziția câinelui cu coada între picioare și mergem la stomatolog.

2.Cea mai mare necunoscută a mea din lista celor 10 motive de urgențe stomatologice a fost Pericoronarita. Pe care logic, am căutat-o ca definiție:
„Pericoronarita este o afecţiune dentară care apare în general la nivelul şanţului gingival şi se formează în jurul măselei de minte (molarul III) atunci când dintele erupe anormal, incomplet sau parţial. Pericoronarita se manifestă frecvent la adulţii cu vârste cuprinse între 17 şi 28 de ani, dar nu e o regulă. Momentul erupţiei dentare este cel care determină reacţia pericoronara.” Sursa farmaciata.ro

Simptome ale pericoronaritei sunt dificultăţile masticatorii în deschiderea gurii şi vorbit, inflamaţia gingivală, tumefacţia zonei, colecţia purulentă, gustul neplăcut din cauza apariţiei puroiului, adenopatia cervicală și apariţia halenei (respiraţia urât mirositoare).

Pe românește este vorba de acea măsea de minte care ne face probleme înainte să iasă, iar unii dintre noi ajung la operație pentru scoaterea ei forțată.

3.Ca urmare a pericoronaritei dar și a altor proceduri stomatologice apare umflarea dinților, feței, gingiilor sau a altor zone ale cavității orale. Efecte sunt neplăcute iar aspectul este uneori traumatizant și dispare după zile sau chiar săptămâni. Uneori pot apare complicații ce necesită întoarcerea la medicul stomatolog.
4.O altă urmare a procedurilor stomatologice este sângerări abundente în cavitatea orală. Fie ca rezultat al unei operații, fie ca o problemă medicală mai veche a pacientului, sângerarea abundentă este periculoasă. Mai ales când se întâmplă în afara unui cabinet medical.
5.Abcesul dentar este cunoscut tuturor. Și ignorat în proporție de 90%. „Trece”, uneori cu apă rece. Cam asta aud des. Sau, „dacă îl las în pace, mă lasă și el în pace.” Dar, sunt cazuri când pregătirea unui medic stomatolog este necesară.
. Abcesul poate fi de 2 tipuri: parodontal (împrejurul dintelui) sau periapical (la vârful dintelui). Medicul stomatolog curăță zona afectată și prescrie un tratament, în general cu antibiotic.
6.Odată cu înaintarea în vârstă, apare și mobilitate anormală a unui dinte, care mai este și dureros la atingere. Dar, mobilitatea mai poate fi cauzată și de către traumatismele locale. Acestea pot cauza modificări ale poziției dinților, motiv pentru care musai se merge de urgență la stomatolog.

7.Fractura dentară este următoare în lista de urgențe stomatologice. Fracturile dentare sunt de 9 feluri și anume:
Fisura dentară, fractură în smalț, fractură în smalț și dentină, fractură în smalț și dentină cu expunerea pulpei, fractură corono-radiculară fără expunerea pulpei, fractură corono-radiculară penetrantă cu expunerea pulpei fractură radiculară, fractură alveolară, avulsia dentară (lipsa dintelui de pe arcadă). Dacă aș pune imagini, multe ar fi destul de neplăcute și cu mult sânge, deci aleg să nu pun.
8.În unele situații medicii de la urgențe stomatologice pot face minuni în cazul traumatismelor dento-alveolare (luxații, avulsii). Asta pentru a evita pe cât posibil modificări ireversibile asupra dinților.
Unele cazuri de traumatisme dento-alveolare din păcate sunt prost gestionate. Fie pentru că sunt făcute în copilărie, iar părintele nu își dă seama de gravitate, fie medicul nu este specializat în pedodonţie și riscă să treacă superficial peste traumatism.

9.Aproximativ 7% din populația generală va dezvolta, la un moment dat în viață o luxație articulației temporo-mandibulare. Acest tip de luxație fiind diagnosticat între 20 și 40 de ani.
„Luxația articulației temporomandibulare presupune deplasarea anormală a condilului mandibular cu pierderea articulării fiziologice a acestuia cu fosa mandibulară.” Sursa romedic.ro
10.Gingivostomatita ulceronecrotică este o inflamaţie şi o necroză, chiar moartea marginii gingiei. Se caracterizează prin dureri puternice la nivelul gingiilor, însoțite de sângerări spontane. Deficitul de vitamine, anemiile și leucemia pot fi factori favorizanți.

durere de dinti

Acestea fiind spuse, sper că v-am pus puțin pe gânduri. În total sunt aproximativ 20 de categorii pentru urgențe stomatologice. Da, multe. Iar fiecare are gradul ei de gravitate.
Prevenția este continuă. Prevenția se învață. Prevenția este monotonă. Dar, urgența este panică, groază, frică financiară.

De locuiești în SIBIU, îți propun clinica Total Dent.

servicii totaldent

Aceasta are parteneriate cu firme cunoscute, susținând împreună performanța printr-un zâmbet sănătos.

parteneriate totaldent

Mai jos aveți posibilitatea de programare. Sănătate și dantură bună vă doresc.

ntatc totaldent

Ordine sau dezordine

Am terminat Facultatea de Filosofie-Jurnalism in cadrul Universitatii Spiru Haret, cu diploma in Pedagogie si Stiintele Comunicarii. Informatiile primite in cadrul cursurilor sunt insuficiente pentru a devenii jurnalist. Poate nici nu era menirea mea aceea. Acum sunt mama de gemeni, mereu intr-o continua auto-educare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.